BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 01 MART 2022 / 13:51

ÜYELERİMİZE ÖZEL KDV İADESİ WEBİNARI

KDV İADESİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Basın Yayın Birliği ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ortaklığında “Yayıncılık Sektöründe KDV İadesi Nedir? Nasıl Alınır?" başlıklı Webinarımız 24 Şubat 2022 tarihinde üyelerimizin katılımıyla çevrimiçi olarak yayınlandı.
Üyelerimize özel olarak bir sunum hazırlayan Mali Müşavir ve KDV iade uzmanı olan Zeynep Koçak'a müteşekkiriz. Konuşmacıyı kendi dilinden kısaca tanıyalım
"Merhabalar ben Zeynep Koçak (SMMM) 1984 Tokat doğumluyum. Eğitim basamaklarımı Ankara' da tamamladım. 2006 Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü mezunuyum. Yaklaşık 5 yıl Bankacılık sektöründe bulunduktan sonra muhasebe/finans sektörüne geçtim. 2013’ten beri mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik şirketlerinde çalışmaktayım. 2017’den itibaren de Medar YMM AŞ bünyesinde KDV İade Direktörü olarak görev yapmaktayım. Bugün KDV iadeleriyle ilgili faydalanacağınıza inandığım bilgileri paylaşacağım sizlerle, tüm katılımcılara selamlarımı iletiyorum."

MEDAR Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Firmasından KDV İade uzmanı Zeynep Koçak'ın sunumundan derlediğimiz notlar;
Mali Müşavirlik, Vergi incelemesi, KDV iade süreçleri yönetimi, bağımsız denetim, gibi sektörün gerektirdiği alanlarda (Tasdik, Danışmanlık, Vergi iadesi) uzmanlığı olan MEDAR A.Ş. olarak farklı sektörlerde farklı büyükükteki şirketlere hizmet vermekteyiz.
Şirketlerin hasılat elde ettiği faaliyetlerdeki maliyetlerinin önemli bir kısmını KDV (yani Katma Değer Vergisi) oluşturmaktadır.  Örnek: 1.000 TL tutarında bir bilgisayar KDV ile 1.180 TL olarak satılmakta. Satıcı 180 TL’yi devlete ödüyor. Satıcı bu 1.000 TL’lik bilgisayarı başka bir yerden almış/ithal etmiş veya üretmiş/monte etmiş olabilir. Bununla ilgili (ürün tedarik veya üretimi) sırasında da yapacağı harcamalarda KDV cebinden para olarak çıkacak. Satış yaparken elde ettiği gelirin bir kısmını örnek %18’ini devlete ödüyor. Satın alırken de KDV cebinden çıkıyor. Ödediği KDV ler, tahsil ettiği KDV miktarlarından fazla olduğunda KDV havuzunda birikiyor.
KDV Kanunu 32. Maddesi özetle şöyle: Ödenen KDV, hasılat ile giren vergiyi aşarsa biriken vergi şirketlerin faaliyetleri kapsamında mevzuatın izin verdiği çerçevede nakden ya da mahsuben iade edilebilir.
Tedarik özelinde KDV birikmesi için; cebimizden (satın almada) çıkan verginin teslimlerde yani hasılatlardan (satıştan) elde ettiğimiz vergiden daha yüksek olması gerekmektedir. Bunula ilgili KDV kanununda bazı örnekler var.  Tevkifat iadeleri; devletle anlaşmalı ihale işlerini yürüten firmalara teşvik olması için yapılan iadelerdir. Ülkenin sınır duvarlarının yapılması için açılan ihaleyi kazanan firma örnek olarak 10 Milyon TL lik iş yapacaksa; %18 kdv olarak 1.800.000 (bir milyon sekizyüzbin) TL ödemesi gerekir. Devlet diyor ki bu yüzde 18’in 6’sını öde %4’ü ilgili bakanlık tarafından karşılanacak.  İndirim Oranlı Teslim: Kiraları çok yüksek olan AVM içinde bir X Kafe düşünelim. Kafe kirada %18 KDV öderken, sattığı gıdada %8 tahsil ediyor. Aradaki %10 müşteriden talep edemediği miktar oluyor. Bunu KDV iadesi olarak alabilir.  Tam İstisnalı Teslim: Yayıncılık sektörünün alanı bu. Tam istisna demek, sunduğumuz ürün veya hizmette KDV istisnası (yani KDV sıfır) demektir. .
 
Mevzuatta 7166 sayılı kanunla değişik 3065 sayılı kanunun 13. Maddesinin 1. Fıkrasının N. Bendinde açıklanıyor bu durum. “Basılı kitap ve süreli yayınların teslimi 22 Şub.2019’dan itibaren KDV.den muaf (istisna) tutulmuştur. İstisna Basılı Kitap ve Süreli Yayınların 2.El olanlar dahil yurt içindeki her safhada tesliminde ve ithalinde uygulanır. Özetle KDV sıfır olacak. (1117 sayılı Kanun hükümlerine göre poşetlenerek satılanlarda istisna uygulanmaz.) Süreli Yayın ifadesi; belirli aralıklarla yayınlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile basılı haber ajanslarının yayınları anlaşılması gerekir.
Dini Kitaplar, Ders kitapları, Ansiklopedi, Almanak, Hikaye ve Romanlar (Foto roman, Çizgi roman dahil), Yemek kitapları, Kitap şeklindeki harita ve atlaslar, Sorulu bilgi bankası kitapları, Mizah kitapları da istisna kapsamında sıfır KDV ile teslim edilir (satılır). Daha sonra bir düzenleme ile Boyama defteri ve boyama kitapları da istisna kapsamına alınmıştır.
(Kitap şeklinde olmayan yaprak testler, mevzuatı güncelleyen föyler, ciltli takvim, kartela, ezber kartları, kataloglar, broşürler gibi yayınlar kitap kapsamında değerlendirilemez. Dolayısıyla bunlar istisna kapsamında değil.)
Elektronik Kitap, E-Kitaplar ile süreli yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap ve süreli yayınların okuyucusu tablet ve benzeri cihazlara istisna uygulanmıyor.
İstisna (KDV Sıfır) Basılı Kitap ve Süreli Yayınların teslimine ilişkin olup bunların basımına ilişkin alınan mal ve hizmetler KDV’ye tabidir. Hologram şeklindeki mevzuat bilgi bankası, soru bankası, online test ve USB-flaş bellek gibi veri taşıyıcılarla satılan görüntülü eğitim setleri basılı kitap kapsamında değerlendirilemeyeceği için bunların satışı istisna kapsamında değerlendirilmiyor.
 
Kitapları basılı/hazır şekilde alıp satabiliriz. Veya kağıt vs. hammadde alıp kitapları basıp üretici olarak ta satabiliriz. Her iki halde de iade alabiliriz kanun bunu mümkün kılıyor.
Öncelikle 5.000 (beş bin) TL’ye kadar olan nakit iadeleri yayınevleri (firmalar) kendileri alabiliyorlar. 5.000 TL’yi geçen durumda 2022 Şubat ayında, 2022 Ocak ayı içinde satışı yapılan basılı kitaplar için KDV beyannamesinin tam istisna satırında 335 kodla teslim beyan edilmesi gerekiyor. Ayrıca ne kadar KDV’li alış var ise bunlar için hiçbir ayrım yapmadan iade alınabiliyor. Bu yüklenilen KDV’dir.  Cinsine göre %8 ve %18 ile alınan kâğıt, matbaa giderleri, soru bankaları için öğretmenlere ödenen telif ve grafik renklendirme vs. doğrudan kitabın maliyetlerini oluşturan girdiler yüklenilen KDV’dir. Yüklenilen KDV hiçbir ayrım yapmadan iade olarak alınabiliyor. Şuna dikkat etmemiz gerekir; alınacak iade satışların %18’ini geçemez. Misal; döviz hareketleri sebebiyle stok yapılmış olabilir. Tonlarca kâğıt alındığını düşünelim. 2022 Ocak ayı için örneklendirirsek; önümüzdeki 7 ayı kurtaracak şekilde kağıt stokladık varsayalım. Bütün bu stoklanan ürünlerin iadesini 2022 Ocak hesaplamasında kullanamıyoruz. Bununla ilgili sınırlama var. İade talep edilecek KDV ilgili aydaki satışlarının %18’ini geçemez. 2022 Ocak ayında 1 Milyon TL kitap satışı yapılmışsa 180 Bin TL’lik iade alınabilir. Bu hesaplamaya öncelikle satılan kitapların kilosundan ulaşılır. Çünkü ilk girdi kağıttır. Matbaa giderleri, grafik giderleri, telif ödemeleri (o ayki teslimle ilgili tüm masraflar da) hesaba katılarak iade miktarı bulunur.  
Kağıttan kaynaklı defolu ürünler veya üretim esnasında kesim, parçalanma, hatalı basım gibi sebeplerle çöpe giden kağıt miktarlarının da açıklama yaparak iadesi talep edilebilir. Özetle doğrudan kitapla ilgili yapılan alışların KDV’leri satış miktarının yüzde 18’ini geçmeyecek şekilde iadeleri alınabiliyor.