BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 20 ARALIK 2021 / 13:56

ÖZBEKİSTAN ZİYARETİ

Basın Yayın Birliği Derneği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu ve Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mehmet Burhan Genç; araştırma ve incelemede bulunmak üzere Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Gezi; öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Dr. Olgan Bekar ziyaretiyle başladı. Türkiye’deki yayıncılık ve Özbekistan kültürel hayatı konularında fikir alışverişinde bulunuldu.Taşkent Büyükelçiliği İletişim Müşaviri Hamdi TURŞUCU gezi boyunca ilgi ve destekleriyle yanımızda oldu.
Hamdi Turşucu’nun tertip ettiği; Yazar, Mütercim, Yayıncı ve Matbaa temsilcileriyle Özbekistan’daki Yayıncılık Hayatı hakkında istişare toplantısına katıldık.

Toplantıda bulunan yayınevi yetkilileriyle yayıncılık meslek sorunları, yurtiçi ve yurtdışı fuarlar konusu, satış ve pazarlama imkanları, mütercimlerin tercüme-dil ve telifleri gibi konular görüşüldü.

Bir araya geldiğimiz yayıncılık sektörü profesyonelleri ile matbaa sektörü işleyişi, Türkiye'de ve Özbekistan'da baskı teknolojilerinin ulaştığı yetkinlikler hakkında da bilgi alışverişinde bulunuldu. Türkiye heyeti olarak; 6 yıldır yaptığımız İstanbul Publishing-Fellowship projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı TEDA destekleri ve ülkemizdeki kütüphanelerin işleyişi hakkında bilgilendirme de bulunduk.

Özbekistan Medeniyet Bakanı Azadbek NAZARBAYEV'i de ziyaret ederek kısa fakat kapsamlı bir görüşme yaptık. Sayın Bakan’ın ziyaretinden sonra Özbekistan Yayıncılar ve Kitapçılar Birliği Başkanı Abdurrahmanov Erkin Mukhtarovich ile görüştük. Kendilerine ait matbaa, yayınevi ve mağazalarıyla (Yeni Asır Neşriyat) ilgili görüşmeler yaptık. Ayrıca Özbekistan yayın dünyası hakında; üretim, satış-pazarlama ve editöryal süreçleri konuştuk.


İkinci gün ziyaret edilen Özbekistan Milli Kütüphanesi'nde, Ktüphane Direktörü Umida Alimdjanovna TESHABEYEVA Taşkent Devlet Üniversitesi Türkoloji Fakültesi Dekanı Jumali Kazimovich SHABANOV, Adalet Bakanlığı Telif Hakları Sorumluları ve yayıncılarla çeşitli toplantılar yapıldı. Toplantılarda Taşkent Kitap Fuarı, Uluslararası İşbirlikleri, Tarih ve Çocuk Edebiyatı eserleri, Mütercim-Tercümanlık ve Korsanla Mücadele gibi konularda istişarelerde bulunuldu. 

 Abdurakhmanov Erkin MUKHTAROVİCH’in yanı sıra kamu yayıncıları ve özel yayıncılar, editörler, çevirmenler, Özbekistan Adalet Bakanlığı telif hukuku birimi sorumluları, matbaacılar ve kitabevleri ile de görüşmeler yapılmıştır