BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 04 EKİM 2022 / 10:09

7. ULUSLARARASI İSTANBUL ARAPÇA KİTAP FUARI

"SINIRSIZ BİR DÜNYA"

7. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı  - İstanbul Fuar Merkezi - Yeşilköy
1 - 9 Ekim 2022  /  10.00 - 21.00


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı ve İstanbul Ticaret Oadasının Ana Sponsorluğunda gerçekleştirilen 7. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı açılış töreni 1 Ekim 2022 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi 3. salonda yapıldı. Basın Yayın Birliği, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Arapça Kitap Yayıncıları dernekleri tarafından düzenlenen fuarın açılışı; Samir Alaadinoğlu hocanın okuduğu Kuranı Kerim tilavetiyle başladı. Açılış töreninde; Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Dr. Yasin Aktay, İstanbul Vali Yardımcısı: Hasan Gözen, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Nihat Şındak ve çok sayıda davetli hazır bulundular.   


 
Fuar Koordinatörü Dr. Muhammed Ağırakça selamlama konuşmasında; fuara katılan 29 Ülke ve 250'den fazla yayınevine “Sürekli artan katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla 7. Yılına giren fuar Türkiye’yi merkeze alarak bölgenin en önemli kitap fuarı olmaya doğru hızla yol aldığını büyük bir mutlulukla görüyoruz” dedi. Hoşgeldiniz konuşmasını bir de Arapça hitap ederek ehlen ve sehlen diyerek tamamladı. 

Basın Yayın Birliği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu; söylenecek çok şey var biliyorum ama şu tek anlamlı cümleyi paylaşmak istiyorum sizlerle "Aslında bu fuar ve tüm kitaplar tek bir kitabın, bizim kitabımızın; daha iyi anlaşılması içindir."  TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç te; içinde, Arapça, Kitap ve Fuar kelimelerinin geçtiği bu cümleyi İstanbul'da 7. sefer kurmamız çok manidar. Kültür, Eğitim, İnanç ve Edebiyat gibi bu kadar geniş sanat alanlarında en önemli ilişkisi olan kitapla hareket ediyoruz. Attığımız her adım kitaba dair” dedi. Arapça Kitap Yayıncıları Dernek Başkanı Dr. Mehdi Cümeyli Arapça olarak yaptığı konuşmasına 7 sene önce fuarın ilk tohumlarının atıldığı günden bugünki yerine gelene kadar emek harcayanlara, yoğun mesaileriyle 3 meslek örgütünün çalışanlarına ve destek sağlayan kurumlara teşekkür ederek başladı. Türkiyenin dünya basın yayın sektöründe yükselişte olduğu günlerde, Arapça yayıncılığın da gözle görünür oranda arttığının altını çizdi. Hem çeşitlilik ve hem de kalite bakımından Türkiye'deki Arapça yayıncılığın oldukça önde olduğunu ve bu fuar sayesinde daha da öne çıktığını belirterek konuşmasını tamamlayan Dr. Cümeyli, destek veren kurumlara ve katılımcılara teşekkür etti. 

Arap ülkeleri dışında yapılan en kapsamlı Arapça Kitap fuarı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı danışmanı Dr. Yasin Aktay, bu kadar farklı yayınevi, yazar ve kitabın bir araya geldiği yegâne şehir İstanbul dedi. Arap ülkelerinde dahi çeşitli saiklerle yayınlanamayacak çeşitlikte Arapça eserin Türkiyede basım yayın ve dağıtım işlemlerinin yapıldığını ifade ettiği konuşmasında kısa süre önce ebediyete uğurladığımız dünyanın en önemli yazarlarından Yusuf Kardavi’nin "Nureddin Zengi'den beri İslam Dünyasının sıkıştığı alanlarda açılım sağlayıp, Müslümanlara nefes aldıran Türklerdi” sözünü hatırlattı. Türkiye bu fuar sayesinde sadece bölgenin değil dünyanın en büyük fuarlarından birine zemin hazırlıyor” dedi. Yasin Aktay yaklaşık 30 ülkeden gelen yüzlerce yayıncı ve ziyaretçilere bir de Arapça hitap ederek sözlerini tamamladı.

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen; Vali Ali Yerlikaya'nın selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, tüm katılımcı ve ziyaretçilere sehrimize hoşgeldiniz diyerek 6 yıldır başarıyla yapılan organizasyonun önemine vurgu yaptı. 17 ve 27ncilerini de göreceğimize inanıyorum. İstanbul dünyanın en değerli kültür sanat hazinelerine sahip. Yazılı kültür de bizim en iyi olduğumuz alanlardan biri. Tüm dünyanın edebiyatını burada sergileyebildiğimiz gibi, bizim edebiyatımız da dünyada daha görünür hale geldi. Bu 7. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı; kültür başkenti olan İstanbul'a yakışan bir fuar, emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.
 
Sudan vakıflar eski bakanı Prof. İhsan Beşir; Arapca yaptığı konuşmasında, Sudan ve Türk halkının dostluğunun köklerinin çok eskilere dayandığını ve bu tip organizasyonlarla kardeşlik bağlarının ve uluslararası iş birliklerinin güçlendiğini ifade etti. 
Fuarın ana sponsoru İstanbul Ticaret Odası’nın yönetim kurulu başkanı Şekib Avdagiç Dünyanın en önemli kültür merkezlerinden olan İstanbul'da bu fuara ev sahipliği yapmanın öneminden bahsettiği konuşmasını kitap ve kültüre dair etkinlikleri desteklemeye devam edecekleri müjdesiyle süsledi. Binlerce yıldır, ticaretin, sanatın, edebiyatın ve kültürün başkenti olarak dünyaya etki eden en önemli şehirlerden biri olan İstanbul, aynı zamanda doğu ve batının kültürleri arasında en önemli köprüdür. Doğu ve Batı'nın bu en önemli noktasından dünyaya söyleyeceğimiz daha çok sözümüz var dedi. 

7. YILIN HİKAYESİ
"Sınırsız Bir Dünya" temasıyla yola çıkan ve bu yıl 7. kez düzenlenen "Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı", İstanbul Fuar Merkezi'nde okurlarla buluştu.
Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu fuar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odasının destekleriyle; Basın Yayın Birliği, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği tarafından düzenleniyor.
Bu yıl 29 ülkeden 250'yi geçen yayınevlerini ağırlayan fuarda, konferans, panel, okur-yazar buluşmaları, imza günleri, şiir dinletisi, konser, sergiler, tiyatro gösterisi ve sanat atölyesi gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi. Sabah 10.00'da açılan fuar 21.00'e kadar ziyaret edilebiliyor.

FUAR HAKKINDA
Fuarın; uygulanmaya başladığından beri ilgi çeken bölümlerden biri olan Dil Köşesi'nde bu sene alanında uzman eğitmenler, herkese açık şekilde Türkçe ve Arapça dersler verdiler.
150 bin ziyaretçi hedefiyle yola çıkan 7. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı, İstanbul'da turist veya göçmen olarak bulunan Arap topluluğunun her çeşit kitap ihtiyacını, toptan veya perakende eksiksiz bir şekilde karşılanması amacını taşıyor.

İlk kez bu sene "Online Satış Hizmeti" adıyla yeni bir projeyi de hayata geçiren fuara; açık olduğu saatlerde yetişemeyen okurlar, fuarın www.arabicbookfair.com resmi sitesinden tüm kitaplara ve yayıncılara ulaşabiliyorlar.

B2B fırsatıyla; Türk edebiyatının ve Türkiyede yayımlanan farklı dillerde eserin yurt dışına açılımı adına yeni pazarlara da kapı aralayan fuar 6 yılda 2 binden fazla eserin Türkçeden Arapçaya tercüme edilmesine öncülük etti.

Aynı zamanda; Türkiye'deki yayıncılar akademisyenler, edebiyatçılar, yazarlar, ressamlar, grafik tasarımcıları ve matbaa sektörünün temsilcileri ile yurt dışından gelen yayıncılar, fuarda "Business Center / Right Corner" bölümünde görüşme yapabilmekteler. 

"Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı"nın ilk defa düzenlenmeye başladığı 2016'dan itibaren Türkiye'de sayıları 16 olan yabancı yayınevi ve kitap satış ofisi sayısı, fuarın yayıncılık sektörüne sunduğu katkılarla bu yıl itibariyle 80'i geçmiş bulunuyor.

Söz konusu yayınevleri Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği çatısı altında birleşerek Türkiye'nin yayıncı STK'leri ile düzenledikleri ortak faaliyetlerle Türk yayıncılığının dünya çapında tanıtımına da büyük katkı sağlıyorlar.
 

KÜLTÜR
AA
İTO
basyaybir
tbym
uakd

 
لقاء يجمع ممثلي اتحاد الناشرين الأتراك مع ممثلي جمعية الناشرين الإماراتيين » معرض اسطنبول الدّولي للكتاب العربي (arabicbookfair.com)