BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 27 ARALIK 2022 / 14:19

2022 YILININ DEĞERLENDİRMESİ VE

ÜYELERİMİZLE İSTİŞARE TOPLANTISI

TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç ve Basyaybir Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan programda katılan üyelerimiz öncelikle kendilerini tanıttılar.

TANIŞMA
ZEHRA ELÇİN ÖZDENER/SUJALA YAYINCILIK (2017) Felsefe, dinler tarihi, filoloji, ilâhiyat, antropoloji gibi sosyal bilimler ve edebiyat alanında akademik çalışmaları Türkçe’ye kazandırıyoruz.
FUAT ÖMER ALTAY/ FOM KİTAP, 2014 yılında çocuklar ve gençler için sevgi, dostluk, barış gibi evrensel değerleri anlatan eserler yayımlamak için yola çıktık. 2023 planlarımız içinde yeni kitaplar hazırlamaya devam ediyoruz.
NALAN NURTEN ALKAN /NİTO KİTAP Okul öncesi ve okul dönemi kitapları yayınlıyoruz. 2022 yılındaki çeşitli olumsuzluklara rağmen çok şükür durağanlık yok. Yeni eserleri hazırlamaya devam ediyoruz.
İSRAFİL KURALAY/ 7RENK YAPIM, TV YAYIN, Aranızda kitap yayınlamayan bir tek biz varız sanıyorum. TV için programlar belgeseller ve animasyonlar yapıyoruz.
HALİL ÇELİK/ÇELİK YAYINEVİ, ÇELİK, ADEN, İLKHARF, Markalarıyla Temel İslami Kaynak eserleri yayın hayatına kazandırıyoruz. Yakın dönemde çocuk kitapları alanında da eser üretmeye başladık.
MUSTAFA KARAGÜLLÜOĞLU/YEDİTEPE (Basyaybir Başkanı) Hem çeviri ve hem de telif eser yayınlamaya devam ediyoruz. Önceki yıllardan elbette farklılıklar var. Kitap var olmaya devam edecek biz de yayınlamaya.

MEHMET BURHAN GENÇ/TONGUÇ YAYINLARI (TBYM Başkanı) Eğitim ayıncısıyız. Önceki yıl özel sektör 224 milyon kitap basımı gerçekleştirdi eğitim alanında. Bu yıl ise MEB 134 Milyon ücretsiz kitap dağıttı. Maddi imkanı olmayan çocuklar için olumlu bir durum. Ancak bu duruma hazırlıklı olmayan sektör (eğitim yayıncılığı) krize girecek bir sürece evrildi.
GÖNÜL SİMPSON/SİGMA PUBLİSHİNG, 2000 de Medikal yayınlarla başladık. Sağlık sektörüne/doktorlara yönelik 100 den fazla kitap ve 30 dan fazla süreli yayınımız var.
ÇETİN ÖĞÜT/ŞULE YAYINLARI, 30 Yıllık geçmişi olan yayınevi. Edebiyat alanında yayın yapıyoruz 64. Sayıya ulaşan süreli yayınımız var.
ÜNSAL ÜNLÜ/OKUR KİTAP, 14 yıllık yayıneviyiz. 5 farklı marka ile kitap üretiyoruz.
MELİKE GÜNYÜZ/ERDEM YAYINLARI,40 Yıldır çocuk yayıncılığı yapan Erdem Yayın grubu ortağı ve genel yayın yönetmeniyim.  Son 4 yıldır da kültür yayınları alanında eserler veriyoruz.
FEYZA İLHAN/USTURLAB, 10 Yıldır Usturlab markası ile akıllı eğitim materyalleri üretiyoruz. Son 3 yıldır da çocuk yayıncılığı alanında kitap çıkartıyoruz.
YUNUS ERDEM/ERDEM YAYINLARI, Erdem Yayınları ortağıyım. Yayıncılık yanında ayrıca Sedir markası ile kitap kafe girişimimiz var.
GAZİ ALTUN/BOĞAZİÇİ YAYINLARI, 30 yıldan fazla geçmişi olan bir yayıneviyiz. Yetişkin, kurgu, edebi eserler yanında biyografi ve tarih alanlarında özel eserler yayınlıyoruz.
MÜNİR ÜSTÜN/PROFİL YAYINLARI, (Yayfed Başkanı) Meslekte 35. yılım Profil kitap ve Profil çocuk markaları ile yayıncılığa devam ediyoruz.
MUSTAFA DOĞRU/YUMURCAK YAYINLARI, Yaklaşık 18 yıldır erken dönem çocuk yayıncılığı yapıyoruz. 5 marka ile piyasadayız. Bu sene 2021'den daha az kitap üretmişiz, 2023 te eski trendi yakalamayı temenni ediyoruz.

İSMAİL AKINCI/İNSAN KİTAP, 38 yıldır dini yayıncılık alanda faaliyettiyiz. 2022 iyi geçti, 2023 için de umutluyuz. Hikemiyat ve Visal yayınlarını da bünyemize kattık.
YAVUZ SELİM TAŞTEKNE/BASIN YAYIN BİRLİĞİ DERNEĞİ Genel Koordinatörlük görevini yapıyorum hepinizin bildiği gibi. 
SABİRE ÖNERBAY/TBYM koordinatörü olarak üyelerimizin sorunlarıyla ilgileniyoruz.
MELAHAT BORAN/TBYM Hukuk danışmanı, Biraraya geldik teşekür ederim.
CAN YİĞİT TUNÇMAN/FELLOWSHIP koordinatörü. Önceki yıl 72 ülke 555 katılım ve hibrit olarak gerçekleştirdik. Bu sene de aynı katılım bekliyoruz. Ocak’ın 3. haftası başvuru sonuçları eposta ile açıklanacak. 13 Şubat'tan itibaren randevulaşma sistemi açılacak o zaman hızlı olmak çok önemli. Önümüzdeki yılın bereketli geçmesini temenni ediyorum.

İSTİŞARE
MEHMET BURHAN GENÇ: 1.Hamur kağıt fiyatları 800-900 usd/ton civarındayken geçtiğimiz yaz 1.650 usd kadar yükseldi. Şu an da 1.100 usd civarı Ocak-Şubat teslim olacak şekilde kağıt bulunuyor. Kağıt fiyatının düşmesine çeşitli engeller var. En başta ambalaj kağıdına talep çok arttı yüzde 200 civarı. Diğer taraftan navlun krizi var. (2.000 usd olan konteynırlar 15.000 usd.ye çıktı.) Şu an 3.000 usd. civarına geriledi.
MUSTAFA KARAGÜLLÜĞÜLU: Elektrik-enerji, asgari ücret, boya vs. maliyet artışları matbaa sektörünü de etkilendi. Görüştüğümüz matbaacılar forma/baskı fiyatlarının da değişeceğini söylüyorlar. Tek renk baskı bir forma 250 TL şu an. Cilt takma 65 kuruştu şimdi 90 kuruş telaffuz ediliyor.  Petrol fiyatları indi ama nakliye fiyatları düşmedi. 2023 Ocak sonuna kadar yeni zam yapılmasa iyi olur diye düşünüyorum. Büyük dağıtım/satış firmalarının stok koruma ile çalışmaları yayıncıya nefes aldırır. Yoksa yayıncılar enflasyon maliyetini çıkaramaz sermayeyi eritirler. Kötümser değilim ama enflasyon ortamının 2025’e kadar sürebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden stok korumaları aktif edilmesi elzem. Ayrıca yayıncılar iskonto puanlarını belli bir dengede tutabilirler.
MUSTAFA DOĞRU: Kitap almak istiyor insanlar. Fuarlarda, son satış noktalarında görüyoruz kitaba talep devam ediyor. Bütçeleri yetişmediği için 8-10 kitap yerine, 3-5 kitap alıyorlar. Bu yüzden maliyet yansıtmanın çözüm olmadığı düşüncesiyle beklemeyi (zam yapmamayı) düşünüyorum.
İSMAİL AKINCI: Büyük satıcılar; tüm yayıncıların zam yapacağını zannettikleri için stratejik-yüklü sipariş oluşturuyorlar. Böylece yüklü kar etmek istiyorlar. Geçen yıl bunu yaptıklarını övünerek anlatanlar var. Yayıncılara biraz sorumluluk düşüyor. Büyük satış noktaları için belli miktar planlayıp onun üzerinde sipariş kabul etmeyelim. Biz kendi içimizde böyle çözüyoruz.. Belli miktar istediklerinde "sizin için şu kadar sipariş kabul edebiliyoruz" şeklinde açıkça ifade ediyoruz. Her rafta her kitabımızın olması gerekmiyor.  Diğer taraftan iyi hazırlanmalıyız. Hem Ocak'ta hem Şubat'ta tekrar zam yapmak zorunda kalmayalım. Okuyucu “bu yayınevi sürekli zam yapıyor gibi düşünüyor”. Matbaa, işçilik, vs tüm zamlar oturduktan sonra maliyetleri iyi oluşturmamız lazım.
HALİL ÇELİK: Biz sözleşme yaparken stok korumanın ekletilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca 6 aylık periyotlarla güncelleme yapılmalı. 6. ayda ve yıl başlarında güncelleme yapılmasını faydalı buluyorum.
ÜNSAL ÜNLÜ: Panikleyerek fiyatlama yapanlar gibi olmamak gerektiğini düşünüyorum. Biz zam yapmadık. İsmail bey gibi Ocak ayını geçirip tüm maliyetleri hesap ederek zam yapabilmeyi planlıyorum.
KAMURAN GÜNERİ/KARMA KİTAPLAR – Vakvak yayınları.  Yayınevi olarak kullandığımız belli bir kaynak yapısı var. 2022 de (2020-2021'deki covid sürecinden) daha çok sıkıntı hissettik. Maliyet ve fiyat artışları konusunda 2023’te cedelleşmemiz devam edecek gibi gözüküyor.
NESLİHAN KURT ÖZÇETİN/ÇAĞRI YAYINLARI, Maliyet artışları herkes gibi bizi de doğrudan etkiliyor. Şimdilik büyük bir zam düşünmüyoruz. Önümüzdeki aylar için üreteceğimiz eserleri planlıyoruz.
ÖMER FARUK KASADAR/ RAVZA YAYINLARI, Kitabevi, yayıncı, matbaa ve internet satışlarımız olduğu için sektörü bir çok açıdan görebiliyoruz. Bazı çok satan eserlerde ciddi satış düşüklüğü yaşadık. Bunun birinci sebebinin fiyat olduğunu görüyoruz.
MEHMET BURHAN GENÇ: Devletin yeni düzenlemeleriyle 31 Aralıka kadar meslek birlikleri tüzük kurultayları yapacağız.TBYM geçen hafta yaptık. Bu hafta da YAYFED yapıyor.
GÖNÜL SİMPSON: Fuarlar nasıldı.
MUSTAFA KARAGÜLLÜOĞLU: Fuarları bu sene azalttım. Tüyap'ta bu sene daha iyi yer verdiler. Yerin iyi olması Tüyap’a katılım ve ziyaretlerin güçlü olması cirolara da yansıdı. Hafta içi de alâka aynıydı. Anadoludaki fuarların çoğu maliyeti kurtarmıyor. Bu yıl seçkinci davranıp o şekilde fuarlara katıldım. Otel fiyatları geceliği 600-800 civarı. Uçak biletleri 1.000 TL civarından 3.000 TL lere çıktı. Bir tespitim de fuarda eğitim yayıncıların stantlarına ilgi pek yoktu. 2018 rakamlarına bile ulaşmayan fuarlara katılmayanlar açısından kimsenin bir şey kaybettiğini düşünmüyorum. İnternet satışlarının gelişmesinin de fuarları ve kitapevlerini ciddi oranda gerilettiğini görüyoruz.
MEHMET BURHAN GENÇ: Eğitim stantlarındaki cirolar 2019 seviyesine bile ulaşmadı. Devletin kitap dağıtımının etkisi çok bunda.
FUAT ÖMER ALTAY: Yazarlarımıza Tüyap'a katılamıyorum diye açıklama yapamayacağım için katılıyorum. Ve hiç birimiz kazanmıyoruz fuarlardan. Sadece fuar düzenleyen firmalar kazanıyor. Diyanet fuarı hala bir düzene oturmadı 40 yıllık bir fuarın böyle olmaması lazım.
İBRAHİM HALİL TEMEL: Pek çok fuara biz de katılmayı düşünmüyoruz. Bursa ve İstanbul çok iyi durumda.
İSMAİL AKINCI: Sadece fuarda satış yaparak yayıncılığını sürüren var.
MÜNİR ÜSTÜN: Kitap kitapçıda satılır, organizasyonda satılmaz, seminerde satılmaz vs. diye düşünüyorum. Konferans yazarları, fuar yazarları var. Yayıncılık dışında kitap satanlar var ama yanlış bu. GSMH içindeki payımız zaten yüzde 0,02 . 750 Milyar dolarlık Türkiye ticari hacminin 1,5- 2 Milyar dolarını biz oluşturuyoruz. Türkiye’de bu işe kimse çok doğru yatırım yapmıyor. Hatta bizler bile çok büyük yatırımlar yapmıyoruz.  Bir komisyon kurup verilerinin sağlam olduğu çıktılar ortaya koymamız lazım. Somut bir rapor hazırlamamız gerekiyor. Son 15 senedir (en kötü yıl yüzde 1 bile olsa) sürekli artış yaşıyorduk. Yayfed verilerine göre yüzde 15 kayıptayız önceki seneye göre. Ciddi bir araştırma yapılmasını öneriyorum. Meslek birliği ve dernek proje hazırlar İTO ya getirir hatta İstanbul Ticaret Üniversitesini de devreye sokabiliriz.
5 marka ile yayıncılık yapan firma sahibi arkadaşlara da bir tavsiyem var en fazla 2 marka ile piyasada bulunsunlar. Yoksa çok kaynak tüketir bu durum.

Özetleyecek olursak;
TBYM Başkanı Mehmet Burhan Genç ve BYB Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu'nun moderatörlüğünde yapılan toplantımız katılanların kendini tanıtmasıyla başladı.
Son 2 yılda özellikle kağıt fiyatları ve işçilik maliyetlerinin artışıyla yayıncılık sektörünün karşılaştığı zorluklar dile getirildi. Diğer taraftan devletin 130 milyon kitap dağıtımının eğitim yayıncılığında bir krize sebep olması da söz konusu. Fuarların 2018 rakamlarına ulaşamaması, kitap üretiminde son 10 yılın en düşük seviyelerinde bulunulması konuşulan diğer konular oldu. Sektörün çok ciddi problemleri olduğu halde, her şeye rağmen yeni projeler ile kitap üretmeye devam eden üyelerimizin kararlılığı yüreğimize su serpiyor. Ve 2023'e dair umutlarımızı diri tutuyor.