BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 23 EKİM 2019 / 10:14

TÜM ZAMANLARIN REKORU 54 MİLYON KİTAP ÜRETİMİ

Kitap Üretiminde Tarihi Rekor

Yayıncılık sektörü temmuz ayında gerçekleştirdiği tarihi rekordan sonra, üretilen kitap sayısında eylül ayında da tüm zamanların rekoruna imza attı. YAYFED verilerine göre bir yıl içerisinde elli milyon bandının iki kez aşılması ilk defa oluyor. Ve ulaşılan her yeni rakam, tarihi rekor olarak kayıtlara geçiyor.

2019 Eylül ayında yayıncılarımızın bandrol talebi 56.458.626 adet olarak gerçekleşmiş ve kitap üretimi 2018 Eylül ayına göre %6,4 oranında bir büyüme gerçekleştirmiştir.

Yayımlanan kitapların kategorik dağılımını ele alarak yaptığımız değerlendirmede beklenmedik durumla karşılaşmış bulunmaktayız. Daha önceki raporlarımızda da ifade ettiğimiz gibi haziran-ekim dönemi eğitim kategorisinde yer alan kitapların, üretiminin en yoğun olduğu dönem olması sebebiyle bandrol talebinin en yüksek olduğu dönemdir.

2019 Eylül ayında karşılaştığımız sıra dışı durum ise kültür yayıncılığı kategorisinde yayımlanan kitap sayısındaki artış ile gerçekleşmiştir.

 

Bir önceki yıla göre; yetişkin (araştırma-inceleme), çocuk-gençlik kategorilerinde yaklaşık iki milyon, inanç kategorisinde ise yaklaşık bir milyon adet artış gerçekleşmiştir. Yetişkin kurgu ve akademik kategorilerdeki kitap sayısında artış gözlenirken ithal kategorisindeki kitap sayısı azalmıştır.

2019 yılı Eylül ayında yayıncılarımızın almış olduğu bandrollerin kategori dağılımına göre, Yayınlanan kitapların %13,6’sını yetişkin inceleme, araştırma kitapları, %4,7’sini yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık %7,8'ini çocuk ve gençlik kitapları, %5,5'ini inanç kitapları, %1,4'ünü akademik yayınlar, %66,1'ini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık %0,8’ini ithal kitaplar oluşturdu.