BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 11 EKİM 2017 / 12:41

SINAV SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR BASIN AÇIKLAMASI

Basın Yayın Birliği Derneği
Sınav Sistemi Değişikliğine Dair Basın Açıklaması

9 Ekim 2017

Eğitim sistemimizin günümüzün ve geleceğin şartlarına uygun olarak yeniden tasarlanması toplum olarak en büyük beklentilerimizden birisidir.

Biz eğitimin materyalleri üreten yayıncılar, kendimizi müfredat ve öğretmenden sonra sürecin önemli bir unsuru olarak görmekteyiz. Ders kitabından kaynak eserlere, edebi metinlerden ölçme değerlendirme materyallerine kadar Dünya standartlarında ürün üreten dinamik ve yeniliklere açık bir sektörüz.

Yayıncılık, kâğıt ithalatından başlamak üzere, matbaacılık, ciltçilik, telife dayalı entelektüel üretim gibi yan sektörlere bağlı uzun soluklu bir üretim mekanizmasıdır. Beklenmedik kararlar sadece yayıncıları değil zincirleme reaksiyon olarak sektörün tamamını etkilemektedir.

2017 yılı Ocak-Ağustos arasında alınan 270.295.600 adet bandrolün 142.007.170 adedi (% 52,5’i) eğitim yayıncılığına aittir. Bu rakamın içine ders kitabı dahil değildir. TEOG YGS ve LYS kitaplarının sayısı 100 milyon civarındadır. Bunun sadece endüstriyel maliyeti 350-500 milyon TL civarındadır.

Sınavların ve sistemin hızlı değişimi sadece yayıncıları değil, öğrencileri ve velileri de yakından ilgilendirmektedir.

Bugün itibarıyla kitapevleri basılmış kitapları iade etmekte, yayıncıların depoları basılmış kitaplarla dolmaktadır.

Nitelikli ve özgün bir sisteme kavuşmak adına atılacak bütün adımları desteklemek görevimizdir. Fakat kendi imkanları ile ayakta kalmaya çalışan sektörümüze destek veren ilgili bakanlıklarımızın, bu süreçte de zararların telafi edilebilmesi için iş birliği çağrısında bulunacağını ümit etmekteyiz.

Geç kalınmış bir reformun gerçekleştirilmesinde, kendi sermaye yapısı ile ayakta kalmaya çalışan ve üretim yapan sektörle iş birliği hem mağduriyetleri giderecek hem de zaman açısından nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

 

BASIN YAYIN BİRLİĞİ DERNEĞİ
Binbirdirek Mah. Dostluk Yurdu Sok. Yeşil Apt. No:1 Daire:3 Sultanahmet / Fatih / İSTANBUL
Telefon: +90 212 512 04 97 Faks: +90 212 526 70 37 E-Mail: bilgi@basyaybir.org