BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 14 ARALIK 2015 / 11:57

Frankfurt Kitap Fuarı'nın Ardından

Alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen ve bu yıl 67'ncisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi. 14 Ekim'de açılan ve ilk 3 gün sektör temsilcilerinin ziyaret ettiği fuar, son iki gün tüm ziyaretçilere açıldı. Fuarda, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 7 bin sektör temsilcisi, kitap, elektronik kitap ve dijital uygulamalarını sergiledi. 

Bu yıl Endonezya'nın "onur konuğu" olduğu fuarı yaklaşık 275 bin kişi ziyaret ederken, yaklaşık 9 bin 900 gazeteci de fuarı takip etti. Bu yılki fuarda geçen yıla oranla ziyaretçi sayısında yüzde 2 artış gerçekleşti. Yazarları, gazetecileri, profesyonelleri ve kültür iletişimcilerini bir araya getiren fuarda 4 binden fazla etkinlik düzenlendi.

Türkiye ise fuarda 92 metrekaresi çocuk kitapları bölümü olmak üzere 368 metrekarelik alanda yer aldı. Türkiye standında 24 yayınevinin 3 bine yakın kitabı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Fuarın son gününde Türk stantları, çok sayıda kitap meraklısı Türk vatandaşının akınına uğradı.

Ayrıca ulusal stantta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu yayınları, Yazma Eserler Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsünün broşür ve yayımlarına da yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğü ve yayıncılık sektörü temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde, yazarlar Erhan Afyoncu, Muzaffer Albayrak, Kemalettin Kuzucu ve Selin Kutucular'ın da katıldığı toplam 4 etkinlik düzenlendi. davetli yazarlardan Prof. Dr. İskender Pala ise hastalığı nedeni ile Frankfurt Kitap Fuarına katılamadı.

Ayrıca Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı anısına, 15 ülkede 8 farklı dilde kaleme alınmış yaklaşık 150 kitabın yer aldığı "Çanakkale Kitapları Sergisi" fuar boyunca ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Ulusal stantta, Türk edebiyatı ve yazarlarının dışa açılımına destek veren ve bu çalışmaların en büyük bileşenlerinden biri olan "TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) Çeviri Destek Programı"nın tanıtımı da yapıldı.

TEDA kitapları bölümünde, "TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı" kapsamında farklı dillerde basılmış birçok kitap sergilenirken aynı zamanda bu program çerçevesinde eserleri kendi dillerinde yayımlamak isteyen birçok yabancı yayınevi ile profesyonel görüşmeler gerçekleştirildi.

Yemek kitabı yazarı Selin Kutucular da fuarda düzenlenen bir etkinlikle geleneksel Türk mutfağından örnekleri interaktif şekilde ziyaretçilerin beğenisine sundu. Program ziyaretçi akınına uğradı.

THY Fuarın Agora bölümünde yaklaşık 150 m2 çadırında kurumsal tanıtım yaptı. Ayrıca 17 Ekim Cumartesi günü Almanya'da en çok okunan yazar Feridun Zaimoğlu ve Dortmund'un başarılı futbolcusu Nuri Şahin ile birlikte sohbet programı yaptı.

İstanbul Ticaret Odası 80 m2 lik muhteşem standında İstanbul şehrimizi ve İstanbul ile ilgili Kitapları tanıttı. Her zaman olduğu gibi İTO personeli yayıncılarla yakın temas kurarak yabancı yayıncıları Türk yayıncılar ile tanıştırdı ve gerekli yönlendirmeleri yaptı.

Dernek üyelerimizden Kaknüs, Timaş, Tuva, Semerkand, Erkam, Nesil ve Nobel yayınları 5.0 kültür yayıncıları arasında, Erdem, Yumurcak, Profil, Damla ve Çamlıca yayınevleri ise 3.0 Çocuk Yayıncıları arasında standları ile fuara katılım gösterdiler.

Basın Yayın Birliği ayrıca KOSGEB imkanlarından faydalanmak üzere 16 yayınevi için fuar organizasyonu yaptı.

Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Alpaslan Durmuş ve Yönetim Kurulu üyelerinden Muhammed Çiftçi, Ertuğrul Alpay ve Tayfur Esen Birlik adına çeşitli etkinlik ve toplantılarda yer aldı.

Fuarda bulunan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Melike Günyüz, Mustafa Doğru, Emrah Kısakürek, Mustafa Karagüllüoğlu ve Mehmet Ali Çalışkan da Ülkemizi, Basın Yayın Birliği’ni ve üyelerimizi temsilen çok sayıda toplantı ve ikili görüşmelerde yer aldı.