BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 06 EYLÜL 2019 / 11:25

AĞUSTOS AYI BANDROL VERİLERİ

YAYFED AĞUSTOS AYI KİTAP ÜRETİM MİKTARINI AÇIKLADI

2019 yılı Ağustos ayı kitap üretimi 47.759.041 adet olarak gerçekleşti. Temmuz ayındaki rekor üretim ile birlikte değerlendirildiğinde beklentiyi aşan bir durum oluşmuştur. Bu durum önümüzdeki Eylül – Ekim döneminde beklenen bir yükselme eğilimini gösteriyor. Son bir yıldır süren kitap üretimindeki küçülmenin sona erip büyüme sürecine girileceği umudu korunuyor.

Sektörde haziran ile ekim ayı ile arasındaki dönem, eğitim yayınları kategorisinde yayınlanan kitap adedinin en yüksek oranlara ulaştığı dönemdir. 2019 Ağustos ayında da eğitim yayınları kategorisinde yer alan kitaplar %73 oranı ile pastadan en büyük payı almıştır. 2018 yılı Ağustos ayında ise bu oran %80 olarak gerçekleşmişti. Temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da kültür yayıncılığı kategorisinde ciddi şekilde artış gözükmektedir. Kültür yayınları kategorisinde yayımlanan kitap adedinde yılın ilk yarısında önemli düşüşler yaşanmıştı. Temmuz ve ağustos ayı rakamlarında gözlenen yükseliş, bu yıl sonunda kitap üretiminde büyüyen bir kültür yayıncılığı rakamları beklentisini arttırmıştır.

Yılın ilk sekiz ayında sektörümüz, 262.391.074 adet kitap üretmiştir. Yayınlanan kitapların kategorik dağılımlarını dikkate aldığımızda eğitim kategorisinde yer alan kitap adedi önceki yıla oranla 17 milyon adet daha fazla üretilmiştir. Yetişkin kurgu, akademik ve ithal kategorisinde yayınlanan kitap adedi önceki yıl ile aynı seviyede gerçekleşmiş olup yetişkin inceleme ve araştırma kategorisinde geçen yıla oranla fark ciddi anlamda kapanmış ve bir buçuk milyon bandına gerilemiştir.

2019 Ağustos Ayı Kategori Dağılımı
 
2019 yılı Ağustos ayında yayıncılarımızın almış olduğu bandrollerin kategori dağılımına göre yayınlanan kitapların %10,4'ünü yetişkin inceleme, araştırma kitapları, %3,8’ini yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık %6,5'ini çocuk ve gençlik kitapları, %2,3'ünü inanç kitapları, %1'ini akademik yayınlar,  %73,1’ini eğitim alanındaki kitaplar ve yaklaşık %2,8’ini ithal kitaplar oluşturdu.