BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 16 ARALIK 2023 / 14:41

8. İstanbul Arapça Kitap Fuarı Büyük İlgi Gördü

 
İstanbul Ticaret Odasının Ana Sponsor olduğu, bu yıl "Arapça Bizi Birleştirir" temasıyla düzenlenen "8. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı", 9-17 Aralık 2023 tarihleri arasında Bakırköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteklediği fuarda Anadolu Ajansı da Global İletişim Ortağı oldu. Merkezi Kahire'de bulunan Arap Yayıncılar Birliğince akredite edilen fuarın Türkiye'deki organizasyonu, Basın Yayın Birliği, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği tarafından yapıldı.


 
İstanbul Valisi Sayın Davut Gül fuarı ziyaret ederek “Fuarda 250 yayıncının kitaplarını sergilediğini öğrendim. Bu çok büyük bir rakam. Böyle uluslararası bir fuara ev sahipliği yaptığımız için de çok mutluyuz. İstanbul bir dünya kenti. Dolayısıyla her milletten her insan burada yaşıyor. Aradığı kitaplara ulaşabilmesi de bu açıdan çok kıymetli” dedi.


 
Programın açılış törenine katılan Prof. Dr. Yasin Aktay, sınırların olmadığı, insanların fikirlerini rahatlıkla ifade edebildikleri bu fuar her yıl daha fazla yayıncının katıldığını, fuarın da bu sayede giderek büyüdüğünü ifade etti.


 
Fuarın Genel Koordinatörü Dr. Muhammed Ağırakça, okurlar ve yayıncılarla 8. kez bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını dile getirerek, fuarın ilk yılından bu yana desteklerini esirgemeyen Arap Yayıncılar Birliğine teşekkür etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Münir Üstün ise yaptığı konuşmada Filistin’de devam eden soykırıma dikkat çekerken kendi hikayemizi anlatmak zorunda olduğumuzu bunun kıymetli bir mücade olduğunu bu noktada yayımcılığın önemli bir mücadele alanı olduğunu vurguladı.
 


Basın yayın Birliği yönetim kurulu başkanı Mustafa Karagüllüoğlu ise yaptığı açılış konuşmasında başta İTO ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm destekleyenlere ve organize eden kurumlara teşekkürlerini iletirken, kitabın birleştirici rolününe değindi.
 

 
İstanbul'da sayıları yıllık 3 milyonu bulan Arap turistler ve 1 milyona yaklaşan göçmen Arap nüfusun kültürel anlamda en önemli ihtiyacı Arapça kitaba ulaşması amacıyla düzenlenen "8. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nda 30 farklı ülkenden 250 yayıncının kitapları okuyucu ile buluştu. 6 bin metrekare alanda 150 bin kitap 9 gün boyunca sergilendi.


 
Bunun yanı sıra yine İTO ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile düzenlenen Kültürel etkinlikler kapsamında resim sergisi, seminerler, çocuk etkinlikleri, dil öğrenim köşesi ve konserler organize edildi. Farklı yaş gruplarından ve farklı kültürel seviyeden katılımcının istifade ettiği bu etkinlikler 9 gün boyunca devam etti.


 
Ayrıca Türkçe eserlerin farklı dillere çevrilmesini ve Türkiye’deki kültürel zenginliğin başka coğrafyalarla tanıştırılmasını teşvik amacı ile telif hakları satışının yapıldığı copyright corner etkinliği düzenlendi. Türkiyeli yayıncılar kitaplarını farklı ülkelerden gelen yayıncılara tanıtma fırsatı bulurken Türkçe’nin ve Türkçe eserlerin dünyaya tanıtılmasına katkı sunan bu kıymetli proje de fuar boyunca yürütüldü.