BİZİ TAKİP EDİN
Haberler 12 KASIM 2020 / 11:42

KİTAPLARIMIZ TURLA İLE TÜM DÜNYADA

38 ÜLKEDEN 72'Sİ YABANCI TOPLAM 142 YAYIMCININ KATILDIĞI TURLA MEETİNGS ETKİNLİĞİNDE YAYINCILAR TARAFINDAN 139 KATALOG VE 2243 KİTAP SANAL STANTLARA EKLENDİ. ONLİNE PROGRAMDA YAYINCILAR ARASINDA 500 CİVARI TİCARİ TELİF GÖRÜŞMESİ YAPILDI.

Basın Yayın Birliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası’nın destekleriyle düzenlenen TURLA Meetings Sanal Fuarı 17, 18, 19 Kasım 2020 tarihlerinde turlameetings.com üzerinden online olarak gerçekleşti.
 
TURLA Meetings Sanal Fuarında Türk Yayıncılığının Uluslararası Alandaki Başarısı, Uluslararası Alanda Polisiye Edebiyatımız ve Odak ülke oturumları gibi çevrimiçi paneller de yapıldı.
 
Son 10 yılda kitap yayın sayısında rekorlar kıran Türk yayıncıları, yurt içindeki başarılarını yurt dışına taşımaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve  İstanbul Ticaret Odası’nın da desteklediği TURLA Meetings sanal fuarında yayıncılar, turlameetings.com adresinden yabancı telif alıcılarıyla buluştu.
 


500’E YAKIN GÖRÜŞME
 
3 gün boyunca görüntülü B2B görüşmelerin gerçekleştirildiği online platformda, 500’e yakın ticari görüşme yapan Türk yayıncıları, Türk kültür ürünlerini dünyada da okutabilme yolunda önemli bir adım daha attı. Telif ihracatının artırılmasını hedefleyen sanal fuar, hem kültür ihracı hem de döviz kazandırıcı bir ticari organizasyon olmasıyla da dikkat çekiyor. Etkinliğin açılışı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek’in web sitesi üzerinden yayınlanan açılış konuşmalarıyla gerçekleştirildi.
 
ALTERNATİF OLDU
 
TURLA Meetings sanal fuarı ve B2B etkinliği, pandemi sebebiyle iptal edilen uluslararası fuarlara inovatif, etkin ve kolay kullanımlı bir alternatif sundu. Basın Yayın Birliği tarafından 2017’den bu yana yürütülen TURLA projesi, hazırlanan web sitesi ve platform sayesinde görüşmeleri yeni bir zemine taşıma çalışmalarını sürdürecek. Etkinliğin yapıldığı internet sitesinde her bir yayıncının ayrı bir profili bulunuyor. Bu profile yayıncılar, ön plana çıkarmak, telif görüşmesi yapmak istedikleri kitapları koyuyor. Her bir kitabın fiziki özellikleri ve kitaplara ilişkin açıklamalar kitap profillerinde belirtilebiliyor
OKURA YÖNELİK PANELLER
 
Açıldığı günden itibaren 42 bin tekil kullanıcının giriş yaptığı web sitesi; turlameetings.com Türkiye’nin ve dünyanın önemli yayıncılarını bir araya getirmesinin yanı sıra yapılacak etkinliklerle okurlara da hitap ediyor. Etkinlikler dahilinde ‘Türk Yayıncılığının Uluslararası Başarısı’, ‘Türkiye’de Hint Yayıncılığının İmkanları’ ve ‘Türkiye’de Polisiye Edebiyat ve Sunduğu İmkanlar’ başlıklı paneller ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: Bakanlık olarak yayıncılık sektörüne yönelik çeşitli destek programları yürütüyoruz. 2014 yılında hayata geçirdiğimiz Edebiyat Eserlerini Destekleme Projesi bunlardan sadece biri. TEDA olarak bilinen ve 2005 yılından bu yana sürdürdüğümüz proje ile Türk kültür, sanat ve edebiyat eserlerinin dışa açılımını sağlamayı amaçlıyoruz. Türkçe veya başka bir dilde yayınlanmış eserlerin çeviri ve basım yoluyla tanıtımını sağlayan yayıncılara destek veriyoruz. Yayıncılarımız 3 gün boyunca TURLA Meetings ile 36 ülkeden 133 yayıncı ile tanışarak online telif görüşmeleri gerçekleştirecek. TURLA’nın online düzenlenecek pek çok panel ile verimli geçeceğini umuyorum. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

TANITIMDA 500 KİTAP HEDEFİ
 
İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay: 2017 yılında başlayan TURLA projesi, yayın dünyamıza yeni bir açılım getirdi. Telif ihracatı için önemli bir kapı oldu. Basın Yayın Birliği tarafından gerçekleştirilen bu projeye İTO olarak biz de destek veriyoruz. Bunu kültür hayatımıza büyük bir hizmet olarak görüyoruz. Hedef, 80 yayınevi ve 500 kitabın dünyaya tanıtılması. Ben bu hedefin de aşılacağına inanıyorum. Burada görev alan ve bu projeye katkı veren herkesi tebrik ediyorum. Türk yayıncılarının kitaplarının yurt dışında tanıtılması ve temsil edilmesi için büyük bir danışmanlık hizmeti veriliyor. Ayrıca birer telif ajansı gibi çalışıyorlar.

TÜRKİYE KİTAP OKUYOR
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün: Türkiye kitap okumuyor, yıkılan bir şehir efsanesidir. 2010’da 214 milyon, 2011’de 289 milyon, 2012’de 293 milyon, 2013’te 330 milyon, 2014’te 344 milyon, 2015’te 384 milyon, 2016’da 405 milyon, 2017’de 408 milyon, 2018’de 411 milyon, 2019’da 424 milyon adet kitap yayınlandı. Bu rakamlara MEB tarafında okullarda dağıtılan 240 milyon ders kitabı ve 48 sayfaya kadar olan bandrolsüz 200 milyon adet kitap dahil değil. 2019 yılı itibariyle 850 milyon adet kitap üretiminin söz konusu olduğunu, bunun ise kişi başına 5 kültür kitabı, 5 eğitim kitabına karşılık geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
 



İTO’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ
 
Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek: Pandemi süreci, hepimizin hayatını değiştirdi. Fiziki olarak seyahat gerektiren hiçbir faaliyeti yapamıyoruz. 2017 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlattığımız projemizi, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası destekliyor. Adına kısaca TURLA dediğimiz Türk Edebiyatını Yurtdışında Tanıtma ve Telif ihracı faaliyetlerini bu sene online platforma taşımaya karar verdik. Destekleri için Kültür ve Turizm Bakanlığına, Ticaret Bakanlığı’na ve İTO’ya teşekkür ediyoruz.
 
 
Haber: Osman Kuvvet