BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 03 MART 2021 / 11:51

YAYINCI ÜYELERİMİZLE GÖRÜŞMELERİMİZ ONLİNE DEVAM EDİYOR

BAŞKAN EMRAH KISAKÜREK YAYINCI ÜYELERİMİZLE SABİT FİYAT, KARGO, DAĞITIM VE DİĞER PEK ÇOK KONUDA ÜYELERİMİZLE GÖRÜŞÜYOR

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek kendisi de aynı zamanda Büyük Doğu yayınları özelinde (3. Kuşaktan) yayıncı olarak, üyelerimizle hasbihal etmek, sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini paylaşmak, dilek ve temennileri dinlemek üzere 13 Ocak Çarşamba günü  üyelerimizle internet üzerinde bir araya geldi.

Başkan: Emrah Kısakürek: Herkese Merhaba. Toplantımıza hoşgeldiniz, hepinizi selamlıyor ve biraz tatlı, biraz tuzlu geçirdiğimiz 2020 den sonra karşılıklı hasbihal etmek istiyorum. Malum sebepten dolayı fuarlar yok, organizasyonlar yapılamıyor. Biz de online olarak görüşelim istedim.
2020 sizler için nasıl geçti, neler yaptınız. 2021 için nasıl bir planlama düşünüyorsunuz bunları konuşalım. Son zamanlarda gündemimize yer eden korsan kitap ve kargo konularında da bazı gelişmeler oldu. 
* Korsan Kitap; özellikle Pazar yerlerinde (internet satış noktalarında) gittikçe artan oranda satış tespitleri yapılıyor. Tespit edilen noktalarda TBYM gerekli yasal çalışmaları başarıyla yürütülüyor. 
* Kargo konusunda; öncelikle PTT Genel md. 2018 sektöre çok agresif fiyatla girdiklerini belirtiyor. 2019 sonunda zarar gördükleri sebebiyle fiyat artışı talep ettiler. Biz istedikleri fiyatı yüksek bulduk ve makul bir seviyeye çektirdik.  PTT ile prensipte anlaştık. Bunun dışında, Yurtiçi, UPS ve Sürat ile de görüşüyoruz. Kargo şirketleri ilk olarak aylık gönderi miktarı soruyorlar. Bizim 174, TBYM'nin 500 üyesi var. Üyelerimizden bilgi istiyoruz sadece 40-50 kişiden data geliyor. Dolayısıyla kargo şirketlerine baskı kuramıyoruz. 
 
AKDEM YAYINLARI: Muhammed Ağırakça, Güzel bir program oldu nefes aldık biraz. Kendi adıma pandemi döneminde içe döndük. Mutfakta neler yapabiliriz, editoryal noktayı nasıl düzeltebiliriz diye sorduk. Edebiyat tarafında yoğunlaştık. Ayrıca; yabancı dil kitaplarını telif olarak değil de tüm dünyaya doğrudan nasıl satışını yaparız diye düşündük. 40 civarı ülkeye sıcak satış yapma çalışmalarını yürütüyoruz. Yayıncı arkadaşlara da bunu tavsiye ederim.  E-kitap için bir yatırım yaptık. Ve burdan da satış gelmeye başladı. Özellikle %80 oranında yurtdışından sipariş geliyor.
Bu dönemde online toplantıların artması çok işimize yaradı. Bizim akademi tarafına (dil eğitimi) İstanbul-Fatih merkezli öğrenci kabul ederken, tüm dünyadan özellikle Türkçe eğitimine talebe gelmeye başladı.  Fellowship konusunda: Uluslararası tarafta belirsizlik var. Telif almak istemeyenler var. Alsa ne zaman basacak vs.
 
ACAYİP KİTAP-Akif Bayrak; 2020 benim gözümde kötü geçmedi aslında. Bize kazandırdığı şey komple  e-ticarete yöneldik ve 2021 de daha da önemli hale gelecek. Bu arada Anadolu esnafı çok sıkıntılı. En iyi bildiğimiz esnafın 11. 12. Ay çekleri döndü. Eğer okullar açılmazsa Anadolu kitapçılarının yüzde 40'ı dökülür. Bizim sektörün çapına oranla çok ciddi bir rakam bu. PTT Kargo poşet vermiyor bunu göz önüne almak lazım.  Emek (aynı zamanda) bir lojistik firması ve ben ondan her yönüyle memnunum. Trendyol bile kendi lojistik firmasını kurdu. Kimseye bağlı değil. Başarısının bir kısmı da burdan geliyor.

HAYAT YAYINLARI-Yuşa Şen: 2020 geçti ama biraz sıkıntı yaptı sektöre. Bazı kitap satış yerleri ayakta kalabilmek için tüm satışını kendi giderine yönlendirdi. Bir de okullar açılır, pandemi biter diye aralık-ocak aylarına ödemeleri-çekleri ötelediler. 2021 Ocak-Şubat ta yığılma yapıp, yeterli iş te olmazsa bazı firmalara yıkım olacağını ön görebiliyoruz.
 
İFAV: Fikret Arslan:  Pandemi bizim iş yükünü artırdı. Personel-Eleman dönüşümlü çalışıyor ama internet satışları arttı. Sektöre girdiğimden beri olan dağıtım ve kargo sorunları hala devam ediyor.
 
YÜKSEK BAŞARI: Mehmet Burhan Genç: Diyanet İşleri Bşk. Bandrol sayıları düştü. Bunun en büyük sebebi DİNİ YAYINLARA olan talepte yaşanan düşüştür. İstanbul'un fethi, Fransız ihtilali nasıl bir çağ dönüşüm başlangıçlarını bize veriyorsa şubat 2019 un da bir çağ dönüşümü olacağını düşünüyorum. Hastalık kültürü, yeni üretim ve harcama-tüketim alışkanlıkları, insanların bireyselleşerek atomize olmaları ve hızla yeni bir yaşam şekline/haline dönüştürüyor bizleri. Kitap bu hayat tarzından nerdeyse çıkıyor. Dijital yayıncılığın ucuzlayıp çok genişlemesi, yayıncıları da güçsüzleştiriyor. Bizlerin de kesinlikle iş yapış biçimlerini gözden geçirmemiz lazım.  Bir de küçük te olsa benim olsun düşüncesinden sıyrılmamız lazım. Hepimizin depolara ihtiyacı yok. Ortak masrafları birleştirmemiz lazım. Emek bu konuda iyi bir model.