BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 07 NİSAN 2021 / 14:53

57. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLAMALARI

BAŞKAN EMRAH KISAKÜREK ETKİNLİKTE BİR KONUŞMA YAPTI

Basın Yayın Birliği Başkanı Emrah Kısakürek, (31.03.2021)  Kültür ve Turizm Bakanlığı davetlisi olarak 57. Kütüphane Haftası etkinliklerinde bir konuşma sundu.
Moderatörlüğünü Yönetim Kurulu üyemiz Dr. Melike Günyüz'ün yaptığı
etkinlikte diğer konuşmacılar Kenan Kocatürk ve Nermin Mollaoğlu oldular.
              
 https://www.youtube.com/watch?v=nMN-IFlcgus
 

Ayrıca; 6. Kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları (İstanbul Publishing Fellowship Programı) nın kazandığı ödül, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mustafa Doğru'ya takdim edildi.
 
Konuşmadan özetler:
 
MELİKE GÜNYÜZ (Erdem Yayınları)
Önceki yıllarda da bakanlığımızın programlarında konuşma yapmıştım. 2 gündür programı takip ediyorum; yayıncılığımız ve kütüphanelerimizle ilgili yapılan çalışmalara hem Kültür Bakanlığımızın ve hem de Cumhurbaşkanlığımızın hız verdiğini görüyor ve bunu oldukça heyecan verici buluyorum. Burada ömrünü yayıncılığa adamış bir A takımı görüyorum. Sahnenin bu tarafında sivil toplum kuruluşları (Basyabir, TYB), özel sektör ve karşı sıralarda da Kültür ve Turizm Bakanlığı KYGM yetkilileri A takımını oluşturuyor. Ve birlikte uzun yıllardır yayıncılığımızı hem Türkiye'de ve hem de yurtdışında sesini duyurmaya,  etkinliğini, lobi gücünü artırmaya, dünya literatürüne Türk edebiyatını da katmaya çalışan bir avuç gönüllü insanlarız. Ama bunun karşılık bulması ve gittikçe sesimizin ve sözümüzün gücünün artması en büyük kıvancımız hiç şüphesiz.


EMRAH KISAKÜREK (Basın Yayın Birliği - Büyük Doğu Yayınları)
Öncelikle tüm telif ajanslarına teşekkür ederek söze başlamak istiyorum. Türkiye diye bir Pazar olduğunu pek çok ülkeye onlar duyurdular. Kültür Bakanlığına ve yayıncılara da şükranlarımı sunuyorum. Pek çok ülke fuarlarına katılarak ve yayıncılarıyla bir araya gelerek iyi bir çıkarma yaptık.
Londra-İng., Seul-Kore, Guadalajara-Meksika ... daha pek çok yere gittik. Buralarda güzel işler yaptık. İlk zamanlar yayıncı arkadaşlar (Türk yayıncılar) mazbut davranıyorlardı. "Ben gidebilir miyim, Londra'da, Frankfurt'ta ne yapacağım gibi." Bu negatif tutumu kırdık. Bu kırıldıktan sonra yerli yayıncıların yurtdışında nasıl hareket edecekleri bilgisi öne çıktı.
Londra fuarında bir Rus yayıncıyla görüştüm. 'Çok Türk yayıncıyla randevulaştım görüştüm. Yarım saat kitabı bana anlatıyor ama bir pik noktası vardır ya satın alma kararınızı etkileyen bana onu ifade etmedikleri için kitap alımı yapamıyorum' dedi. Yayıncılarımıza satış noktasıyla ilgili destek gerektiği ortaya çıktı. Aslında yayıncının dünyayı bilmesi lazım dı (o zamanlar için söylüyorum.) Hangi ülke yayıncılarının ne tür tepkiler vereceği, satın alma kararını nelerin etkileyceğini, ilgili ülke insanlarının nasıl bir kültür yapısına sahip oldukları gibi.
Biz STK lar olarak başka ne yaptık. Öncelikle yayıncılarımızı yurtdışı fuarlara götürerek uluslararası pazarlara açtık. İSTKA projelerini de bu konuda hemen söylemeliyiz. BASIN YAYIN BİRLİĞİ OLARAK YATEDAM projesini oluşturarark hızla devreye soktuk. (YATEDAM) YAYINCI TELİF VE DANIŞMANLIK MERKEZİ çalışmalarına başladık. YATEDAM ile; Yurtdışına gittiği zaman yayıncı ne yapacağını bilecek bir modelleme oluşturduk. Uluslararası fuarlardaki kültürü, yapıyı yayıncılarımıza aktardık. Nereye odaklanacağını bilmesine yönelik eğitimler yaptık.
Diğer taraftan yurtdışındaki yayıncıları da burada düzenlediğimiz fuarlara davet ederek edebiyat dünyamızdaki gelişmeleri yayıncılık sektöründeki geldiğimiz yeri görmelerini sağladık.  İstanbul-Fellowship programlarını başlattık. 17 Ülkeden 20 yayıncı ile başlamıştık. Geçen yıl 120 ülkeden 980 yayıncı Fellowship-İstanbul'a gelmek için müracaat etti.  Geçtiğimiz 5 yılda 20 yayıncıdan 1.000 yayıncıya ulaşarak artık burda bir Pazar olduğunu göstermiş olduk. Ve bunlardan da iş yapacağını bildiklerimizi çağırdık.
Türk edebiyatını yurtdışında tanıtma faaliyetlerimiz kapsamında son 5 yılda katalogladığımız kitapları 2020 senesinde dijitalleştirdik. Ve 2020 de ilk defa Turlameetings programını başlattık. Hem yurtiçi hem yurtdışından çok güzel dönüşler aldık. 2021 Nisan ayı içinde Turla Meetings Children's Books u hazırlıyoruz. Yüzlerca katılım şimdiden hazır. Bunlar bizim yüzümüzü güldüren gelişmeler. Sizlerle paylaşmak istedim. Bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde Türkiye'de yayıncılık iyiye doğru gidiyor.
 
MELİKE GÜNYÜZ (Erdem Yayınları)
Erdem Yayınları olarak 239 kitabın telifini yurtdışına satmışız. Raporları kontrol ettiğimde son bir yılda ise 139 tane satmışız. 2007'den beri uluslararası fuarlara gidiyoruz, katalog yapıyoruz, telif görüşmeleri yapıyoruz. Ama son bir yılda 139 nasıl oldu. Bunda ajansların da çok büyük rolü var. Başka bir şey de var. Bu turlameetings ve Fellowship'le biz nokta atışı yayıncılarla online'da çok görüştük. Frankfurt'ta stanttan standa koşmalar ve dikkatimizi dağıtan o kadar çok şey vardı ki...  Online toplantılar sayesinde daha verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Bu da işe yansıdı doğal olarak.
 
KENAN KOCATÜRK (Yaybir- Literatür Yayınları)
Alaylı bir kütüphaneciyi anarak sözüme başlamak istiyorum. Eşek sırtına yüklediği kitaplarla, köy köy dolaşarak Andoluda mobil kütüphanecilik yapan Mustafa Güzelgöz. Bu topraklar böyle kadim adamlara sahiptir çok şükür. Pandemi patladığında korkuyla kapanmıştık. Kapanma zamanı değil bugünü iyi okuyalım ve işimizi en iyi şekilde yapmaya devam edelim demiştim arkadaşlarıma. Film izledik, sinema seyrettik evlerde sonra bunlar bitti. Ve aslımıza dönüp kitap okumaya başladık. Ve inanılmaz kitap siparişleri gelmeye başladı internetten. Mağazalar kapalıydı ama, insanlar kitap siparişlerini internete taşımışlardı. Böylece büyük bir yıkım olmadan bizim sektörümüz pandeminin ilk şoklarını rahat atlattı.
 
NERMİN MOLLAOĞLU (Kalem Telif Ajansı)
2020 yılı başlarında hem sektörde ve hem de bizim ekipte çok endişe vardı. "Korkmayın, bu toprakların kendine has refleksi vardır. Ne zaman kriz çıkarsa, ne zaman ateşi çıkarsa  yayıncılık sektörü ilerleyerek çıkar." Demiştim. Cumhuriyet tarihi boyunca rakamlara baktığınızda bu durum çok kolayca görülebilir. Pandemi ilk defa yaşanan bir süreçti bu öngörüm bir kez daha gerçekleşecek mi ben de bilmiyordum. Ama ekibi de sakinleştirmem gerekiyordu. Büyük bir gurur ve mutlulukla ifade emek isterim ki 2020'de büyümemiz yüzde 35 oldu. Rakamları bazen gizleyerek endişe ortamını körükleyenler de var. Ama bunu doğru bulmuyorum. 2 alanda da büyüme oldu. Hem Türk edebiyatının yurtdışında büyümesi ve hem de yurtdışından ülkemize yeni eserler getirme konuunda böyle oldu.
2020 Yılında ve 2021 ilk 3 ayında pandemiye rağmen Türkiye'de yayıncılığın gelişiyor oluşu, konuşmaların ortak noktasıydı.
 
Program Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Taner Beyoğlu tarafından konuşmacılara sunulan teşekkür belgesi ile hitama erdi.