BİZİ TAKİP EDİN
Dijital Arsiv 21 NİSAN 2022 / 13:10

KİTAPTA KDV SIFIRLANDI

3065 Sayılı Kanunun 13/n maddesi ile kitap ve süreli yayınların teslimine istisna getirilmiştir.

1 Şubat 2019 Tarihinden itibaren; kitap, süreli yayın ve gazete satışlarında KDV uygulanmayacaktır. (KDV sıfırlanmıştır)

7161 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Katma Değer Kanunu’nun 17. Maddesiyle Kanunun istisnalara ilişkin 13. Maddesinde değişiklik yapılarak: Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların tesliminde istisna getirilerek sınırlandırılmıştır.
 
İlgili maddenin uygulaması 1 Şubat 2019 tarihinde başlamıştır. Yayıncılık Sertifikası ile yayın yapan yayıncılar, ürettikleri kitapları: dağıtım firmalarına, kitabevlerine ya da başkaca teslim ettikleri noktalara toptan satışlarında; e-ticaret ya da doğrudan yayınevinden okuyuculara perakende satışlarında da KDV’siz olarak gerçekleştireceklerdir.
 
KDV Genel Uygulama Tebliğinde ilgili istisnaya ilişkin teslim ve iade işlemleri uygulamasına dönük düzenlemeler yapılmalı ve belirsizlik giderilmesi gerekmektedir.
 
Üye yayınevlerimiz istisna kapsamında yapacakları fatura ve perakende satış fişlerinde KDV istisnası uygulamasında:
 
Toptan ya da perakende kitap satışlarında:
Kağıt faturalarda; KDV oranı %0 ve tutarı 0,00 ₺ olarak kesilerek fatura toplamları bölümünde de hesaplanan KDV Oranı (% 0), KDV Tutarı (0,00 ₺) olarak gösterilecektir. Fatura açıklamasına “3065 Sayılı Kanun’un 13/n maddesi uyarınca KDV’den istisnadır” ibaresi yazılmalıdır.
 
Elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir. Vergi İstisna açıklama alanına “3065 sayılı Kanunun 13/n Maddesine göre KDV’den istisnadır” yazılması yeterli olacaktır.
 
KDV İadeleri hakkında