BİZİ TAKİP EDİN
Basin 01 OCAK 2017 / 00:00

2012 LONDRA KİTAP FUARI BAŞARIYLA SONUÇLANDI

Londra’da Kitap Yağmuru

2011 Londra Kitap Fuarı’nda günlük güneşlik bir Londra bizleri karşılamış, bahar tüm güzelliği ile bizlere yüzünü göstermişti ve Fuar, Türkiye açısından çok olumlu geçmişti. 2012 Londra Kitap Fuar’ına hem geçen yıldan kalma bu moralle hem de Türkiye’nin 2013’te “Odak Ülke” ilan edilecek olmasının heyecanıyla gittik. Bu sene geçen yılın aksine soğuk bir hava ve Nisan yağmuru tarafından karşılandık. Yağmur, ‘bereket’ demektir bizler için. Hele bir de Nisan yağmuru olunca bu bereketin anlamı çok daha başka olur.

Havalimanından şehre giderken küçük, şirin ve bahçeleri erguvanlı İngiliz evleri neşeyle bakıyordu yüzümüze. Kalacağımız otele eşyalarımızı bırakıp hafif bir şeyler yedikten sonra fuar alanı Earls Court’a geçtik. Fuar alanları dünyanın her yerinde aynıdır; Adana, Frankfurt, Londra, Antalya fark etmez. İlk görüntü her zaman karışıktır ve fuar alanı insanı üşütecek derecede soğuktur. Ancak fuarların ikinci günü ışıl ışıl, sıcacık bir ortamla karşılaşırsınız. Yine öyle oldu.

Bu sene Londra Fuarı’nda Çin “Odak Ülke” statüsündeydi. Kitap Fuarı’ndan 2000 m2 alan almış ve 2000 kişiyle katılım göstermişlerdi bu büyük gösteriye. “Büyük gösteri” diyorum, çünkü yaklaşık 500 m2’lik bir sahne, e-kitaplarını tanıttıkları özel bir stand, yaklaşık 300 m2’lik bir kitap sergi alanı ve rengarenk kitaplarla Çinli yayıncılar göz doldurdu ve adeta görsel bir şölen sundular katılımcılara.

Yılın ilk büyük telif hakları fuarı olarak İngilizce kitap pazarını hareketlendiren en önemli fuar olan Londra Kitap Fuarı’na Türkiye bu sene yaklaşık 250 m2 alanda katıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortak hareket ettiği uluslararası fuarların en etkililerinden biriydi bu yıl yapılan etkinlik. Fuar’da Türkiye’den 20 yayınevi İTO’nun hazırladığı görüşme masalarında yayınlarını pazarladı ve görüşmeler yaptı. Yayıncılar için hazırlanan stantlar çok sade ve şık görünümüyle bütün dünyanın dikkatini çekti. Katılımcı yayıncılar da İTO’nun bu desteğinden çok memnun kaldılar. Hatta bu desteğin artarak devam etmesi için İTO yetkilileri ile görüşmeler yaptılar.

Türkiye’nin kitap pazarı gün geçtikçe büyüyor. Türkiye pazarının büyüdüğünü ve ciddi bir yayın sektörünün var olduğunu fark eden dünya yayıncıları bizlere ilgi gösteriyorlar. 2011 yılında Türkiye’de 493 milyon adet kitabın yayımlandığını duyan dünya yayıncıları gözlerini Türkiye’ye doğru çevirdiler. Bu genç ve dinamik pazarda yerlerini almak istiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Fatih Projesi”ni duymayan kalmamış. Bütün dünya bu müthiş projeyi konuşuyor!

İstanbul Ticaret Odası ve Kültür Bakanlığı’nın son 5 yıldır birlikte hareket etmesiyle Türk kültür, sanat ve edebiyatı dolayısı ile yayıncıları büyük ilerleme kaydetti. İTO’nun ve Bakanlığın yayıncılara sağladığı destekler gün geçtikçe arttı ve yerini buldu. Artık sadece dışarıdan telif alan değil, yurt dışına telif satan yayıncılar görmeye başladık. Bir ülkenin adından söz ettirebilmesi için sanat ve edebiyatının başka ülkeler tarafından görülmesi, okunması ve içselleştirilmesinin önemi çok büyük. Kültür alışverişi, turizmin ve daha geniş çaplı ekonomik ilişkilerin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan İTO’nun katkılarını sadece kültür ve sanat dünyamıza yapılmış bir destek olarak değil, İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımına ve ticari ilişkilerinin başlangıcına bir destek olarak değerlendirmek gerekmektedir. Bu katkının sadece batı dünyasındaki Frankfurt, Paris, Londra kitap fuarları ile sınırlı kalmayıp özellikle son yıllarda ticari ilişkilerimizin geliştiği Bosna, Arap Dünyası ve Uzak Doğu kitap fuarlarına da yansımasını bekliyoruz

Londra Kitap Fuarına katkılarından dolayı başta İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş’a, Londra Büyükelçimiz Ahmet Ünal Çeviköz’e, Yunus Emre Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan’a, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Develioğlu, İsrafil Kuralay, Muhammed Yenel ve Hasan Demir’e, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula’ya, Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm’e, Londra Turizm Ateşesi Tolga Tüylüoğlu’na, İTO Fuarlar Şubesi ve İTO Bilgi-Dökümantasyon Şubesi’nin değerli uzmanlarına ilgilerinden, desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

Londra’da Türkiye’yi temsil eden ve başarılı görüşmeler yapan yayınevlerimize ve sektör çalışanlarımıza çabaları ve katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ederiz.

2013 Londra Kitap Fuarı’na odak ülke statüsünde katılacak olan Türkiye’nin çok başarılı çalışmalara imza atacağı inancı ve yayıncılarımızın ticari vizyonlarını uluslararası çapta genişletmesi dileğiyle; tüm üyelerimize hayırlı işler diliyor, saygılar sunuyorum.

Münir Üstün

Basın Yayın Birliği Başkanı