BİZİ TAKİP EDİN
FAALIYETLER 03 MART 2021 / 12:37

ÜYELERİMİZLE YAPILAN ONLİNE GÖRÜŞMELER 2

2020 DEĞERLENDİRME, 2021 PLANLARI, SABİT FİYAT, KİTAPÇILAR, E-TİCARET, SESLİ KİTAPLAR VS. GİBİ PEK ÇOK KONU GÖRÜŞÜLDÜ

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek'in 14 Ocak 2021 Perşembe günü üyelerimizle yaptığı toplantıdan notlar;

BÜYÜK DOĞU Emrah Kısakürek: Herkese hoşgeldiniz diyorum. Biraraya gelemiyoruz, bu şekilde (online olarak) buluşmak istedik. Timaş'ın karşısında (Şule binasında) Büyük doğu'nun yeri vardı. Timaşın bulunduğu yer Günaydın gazetesiydi. O zamanlardan yayın tozu yutmuş biri olarak şu an cağaloğluna geldiğimizde hala aynı makine seslerini, gürültüyü ama yolun her iki tarafında da yılların yayıncılarına selam vererek geçmeyi yad ediyoruz. Evet gürültülü ama çok bereketli yıllardı. Ali Kemal ağabey önce sizden başlayalım ne dersiniz ?
 
BEYAN Ali Kemal Temizer: Teşekkür ederim. Yayıncı arkadaşlarımıza selam ediyorum. 2020 yılı herkes için çok büyük darbe oldu. Biz yayıncılar nispeten bu travmayı daha az hasarla atlattık. Bunda internet satışlarının da payı var. Ama bu durum aynı zamanda büyük bir değişime zorluyor bizi. Belki anadolu kitapçılarnın çoğu kapanacak. E-ticaret aynı zamanda popüler kültür ürünlerini pompalıyor. Anadolu kitapçısı ise aynı zamanda kültür merkeziydi. Fuarlar bitti diyorduk farklı sebeplerden dolayı. Covid sebebiyle bu durum adeta tescillendi. 2000 yılındayken E-kitap için 2020'de basılı kitabı geçeceğini düşünüyordum ama memnuniyet verici şekilde yanıldım. Türkiye'de istendiği gibi tutmadı. Sesli Kitab'ın daha canlı olduğunu düşünüyorum.
 
ÖTÜKEN Ertuğrul Alpay: 2020 çok zor bir yıl oldu. Güç kaybetmeden üretim yapabilmeyi önemsiyoruz. 2019 da 100 kitap çıkarmışız, 2020 de 135 kitap ve 2 de dergi ekledik yanına. Akademik yazarlarımız evde kaldığı sürece daha fazla üretim yaptılar. 2020'de fuar olmadı, zincir mağzaların bazısı kapandı. İnternet satışının artması bizim ciro kayıplarımızı bir miktar tolere etti. Ben hepsinin var olmasını istiyorum. Fuar, İnternet, Pazar yeri, Zincir Mağaza, Kitabevi vs.
E-kitabın biz-yayıncılar yüzünden Türkiye de ölü doğduğunu, yanlış adımlar attığımızı gerekenleri yapmadığımızı düşünüyorum. Takip edilemez, düzgün içerik üretilemez bir alan oldu. Sesli kitabın daha pratik kullanımı olduğunu düşünüyorum. Ve farklı bir kesime hitap ediyor. Yolda, Sporda, Evde herhangi bir iş yaparken kullanabileceğiniz bir mecra. Bir firma bu konuda ciddi bir bilinç sağladı. Ve hızla büyüdü. Ben de trafikte kullanmayı tercih ediyorum. Yaklaşık 10 saat sürüyor bir kitabın tamamını dinlemek. Aylık 35 TL ücreti var. Ayda 10 kitap tüketebiliyorum ben. Herkes kendi hesabını yapar. İçerik zenginliği önemli bu konuda. E kitabın en büyük handikapı pdf dağıtımının çok yaygın bu suça karşı cezaların yok gibi olmasıdır.
 
KETEBE Furkan Çalışkan: Piyasanın dinamiklerini sizler daha iyi biliyorsunuz. Ben yazardım. Daha sonra masanın bu tarafına (yayıncı tarafına) geçince gördüm ki, aslında yayıncının yükü çok fazla. Özellikle okur bunu hiç bilmiyor. Sinemada devlet veya halk tarafından sektörün desteklenmesiyle ilgili bir düşünce yapısı var. Ama yayın sektörünün desteklenmesiyle ilgili bir bilinç yok.  Gişede başarılı olan filmlerden elde edilen bir gelirle kültür-sanat filmleri destekleniyor. Yayın sektöründe de bu yapılabilir. Özellikle kültür yayıncılarının desteklenmesi gerekiyor. Devlete-Kültür bakanlığına-öneriler sunmamız lazım. Ketebe olarak büyük bir hedef alanı ve planımız var. Uzun bir süre daha hızlı-agresif büyümeye devam edeceğiz.  E-kitabın matbu kitabın yerini alacağını sanmıyorum. Zamanla daha büyüyebilir. Sesli kitap ise özellikle farklı bir kitleye hitap ettiğini görüyoruz. Şu marka veya başka birinin tekel olması sorun oluşturur. Farklı oyuncuların sektöre girmesini olumlu karşılıyorum. 
 
İNSAN İsmail Akıncı: Ali Kemal abinin de dediği gibi diğer sektörler gibi çok sıkıntıya düşmedik. Kültürel yayıncı olduğumuz için pandemi bizi fazla etkilemedi. Okuyan bir kesim var. Ve ben 2021'in 2020 den daha iyi olacağını düşünüyorum. Storytel'in en büyük avantajı bakanlığın ciddi alım yapması. Kitabevleri ise çok kötü durumda. Furkan'ın dediği gibi destekler mi olmalı, Ertuğrul'un dediği gibi herkes taşın altına elini koymalı mı? Evet bunlar yapılmalı. Bunlar doğru düşünceler ama şimdiye kadar karşılığını hiç görmedik.
TİMAŞ Osman Okçu: 2018 de Dağıtım Sisteminin (Finalin ve Başaranın yaşadığı sıkıntılar) patlaması, döviz ve bağılı olarak kağıt fiyat artışları derken, 2020 iyi başladı.  Ocak, Şubat çok iyi geçiyordu ama planlar tutmadı. Ayrıca Anadolu'da kitapçılarda bi büyümeye yönelik adım atılıyor, arka sokaktakiler ana caddeye taşınıyor, küçük yerler metrekare artırıyordu. Yardımcı kaynaktan ve kırtasiyeden iyi para kazanıyorlardı. Ama covid onları çok ciddi vurdu. Eğitim kurumları kapandı. Onlar vurulunca durum bizi de vurdu. Bi taraftan da e-ticaret çok büyüdü bu da kitapçıları silip süpürüyor. Sabit Fiyat Kanunu bu durumu düzeltecek diye düşünmüştük ama bu kanunun da yakın zamanda çıkacağı gözükmüyor. Çıkacak olsa da kendi içinde handikapları var. Onların da düzeltilmesi gerekiyor.
Tüm bunlara rağmen biz yayıncılar diğer sektörlere rağmen daha iyi çıktık. Son nokta-Yani kitapçılarda büyük sorun var. Senet, çek ve kredilerini ödeyemiyorlar. Anadolu kitapçılarının bir dernek yapıları da yok. Sorunlarını da anlatamıyorlar. Yayıncıların anlatmasını istiyorlar. Tek umutları Okulların şubat veya martta açılması. Açılmazsa çok büyük bir kriz kitapçıları bekliyor. Krizlerle gidip geliyoruz, büyüme, küçülme olcak. Kapatan da açan da olacak. Türkiye genelinde bağımsız kitapçıları kaybederiz. Ve bu kayıp Türkiye'nin kayıbı olur. Ekitap ve sesli kitap konusunda arkadaşlara katılıyorum.
 
BAŞKAN Emrah Kısakürek: Sabit Fiyat konusunda sona gelindi. Rekabet kurulu'nun bir düzenlemesi eklenecek. Ondan sonra meclis tarafı kalacak.
 
İSAM Erdal Cesar: Çok şükür bizim büyük bir problemimiz yok. İsam kütüphanemiz bugün itibarıyle (14 ocak 2021) randevulu sistemle çalışıyor. Doçent, Doktor, Profesör ve Araştırmacılara ayrıca Üniversite Öğrencilerine, hizmet veriyoruz. Sabah ve öğleden sonra belli saatlerde faydalandırabiliyoruz. İSAM kurum olarak ta personel 15 gün ev, 15 gün kurum olarak gelip çalışıyor. Esnek çalışma şeklindeyiz. 2020 de 15 Yeni eser (22 cilt halinde) yeni eser, 22 eserin de yeni baskısını (60 cilt olarak) yapmışız. İslam Ansiklopedisine yeni ekler yapıyoruz. İnternet üzerinden güncelliyoruz. Şimdilik yeni baskı-matbu düşünmüyoruz. İstanbul Kadı Sicilleri (ilk 40 cild) internet çalışmamız var. Kültür AŞ. İle de 60 cild basılmıştı. Toplam 100 cildi internete yükledik.
 
YUMURCAK Mustafa Doğru (TBYM Başkanı): Konuşmacılardan istifade ettik. 2020 deki sıkıntılara bakarsak, 2021 in biraz daha sıkıntılı olabileceğini düşünüyorum. TBYM  tarafnda Binlerce (korsan ürünlü) siteyi tespit ettirip kapattık ama tekrar açılıyor. Çok fazla PDF -korsan-dağıtımlar var. Bizim mücadelemiz devam edecek. Okulların kapanması, eğitim odaklı eserlere sahip olan Yumurcak Yayınlarımızı etkiledi. Yoğun olarak 6. Yayıncılık Profesyonel Buluşmaları (Fellowship İstanbul)'a hazırlanıyoruz. Bu sene hibrid yapıda planladık. 9 Mart tarihinde İstanbul Cevahir Otel'de açılışını yapacağız.