BİZİ TAKİP EDİN
Basin 01 OCAK 2017 / 00:00

Bir Şehir Kazanımı: CNR Kitap Fuarı

Kitap Fuarının İkincisi İstanbul İçin İhtiyaç Mı?

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı yılların birikimi ile iyi bir noktaya geldi. Uluslararası boyutu da giderek önem kazanıyor. Ama iktisatçılar iyi bilir ki; rekabetsiz gelişme sağlıklı olmaz. Bu yüzden kitap fuarlarının çeşitlenmesinde yarar var.

Hem İstanbul’un çok dağınık ve büyük bir şehir oluşu hem de kitap-kültür konusunda bölgesel bir merkez olması ve küresel boyut bu şehrin ikinci bir fuarı rahatlıkla kaldırabileceğini gösteriyor. TÜYAP’ın şehir merkezinden uzak bir alanda açılması da cabası sayılır. Bu yüzden Anadolu Yakasında olmak şartı ile üçüncü bir kitap fuarına dahi ihtiyaç duyulabileceğini ifade etmek yanlış olmaz. İşte bu nedenlerle CNR Kitap Fuarının ikinci kez yapılması, işin devamlılığı açısından önemli görülmekte ve kritik eşiği aştığının ifadesi olmaktadır.

Gördüğümüz bir husus; bu fuarın kendini inşa etme yönünde olduğudur. CNR Kitap Fuarının programına baktığımızda ikinci yılında ciddi bir merhale kat ettiğini görebiliyoruz. Beşyüzellinin üzerinde etkinliğe sahip olması ve geçen yıla göre daha fazla fiziki mekânın ayrılması fuarın geliştiğini gösteren başka bir faktördür. Yine bu yıl 600’ün üzerinde marka ve 250’nin üzerinde yayınevinin katılımı da bunun bir göstergesi olarak görülmelidir. Bunlarla birlikte 10 yabancı ülkenin fuara katılımı, uluslararası boyutunun gelişimine dair önemli bir işarettir. Kitaba ilişkin kültürel boyutu vurgulayan önemli bir çalışma ise tarihsel olarak kitabın hazırlanış serüvenini anlatan Topkapı Sarayındaki Nakkaşhane’nin bir benzerinin fuarda kurulmuş olmasıdır. Ayrıca Fuarda yurt dışındaki kültür elçisi kurumumuz olan Yunus Emre Enstitüsü çalışmalarını anlatan sergi de anlamlı olmuş. Fuarda bir başka sıra dışı etkinlik ise Hababam Sınıfı Sergisidir. Öğrenciler ilgiyle gezmekteler.

Çanakkale’nin yüzüncü yılı nedeniyle ana temasını Çanakkale Zaferi olarak belirlemesi Fuara değer katan unsurlardandır. Onur yazarı olarak Çanakkale’ye en uygun isim olan Niyazi Özdemir’in seçilmesi ise takdire şayandır. Bu çerçevede açılan Çanakkale fotoğrafları sergisi ve çok sayıda Çanakkale etkinliği de bu ruhun fuara yansıdığını göstermektedir.

Bu fuarın en önemli avantajı; bulunduğu yere ilişkin konumudur.  Hem şehrin merkezinde hem de ulaşım açısından kolay gelinebilen bir yerdedir. Bilindiği üzere diğer kitap fuarının en çok eleştiri alan kısmı ulaşım zorluğu idi.

CNR Kitap Fuarı Doğru İsim Mi?

CNR Kitap Fuarının kendini inşa etme sürecinde bulunduğunu söylemiştik. Bu çerçevede fuarın ismini tartışmaya açmak ve bu konuda öneri geliştirmek gerekir. Zira CNR ismi fuarcılık şirketinin genel ismi olup her sektör fuarı ile birlikte kullanılmaktadır. Aynı durum TÜYAP için de söylenilebilir fakat bu ad daha çok kitap fuarı ile başladığından kitap ve kültüre mal edilmiş bir isim haline gelmiştir.

Bu nedenle CNR Kitap Fuarını kitap ve kültürle ilişkilendirerek konumlandıran bir ek isme ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ek isim CNR ile birlikte kullanılmalı ve kitap ve kültürü çağrıştıracak bir isim olmalıdır. Bu ihtiyacı çoğunluk kabul ediyorsa isim arama süreci de başlı başına bir kampanyaya dönüştürülmeli ve tanıtım unsuru olarak kullanılmalıdır.

CNR Kitap Fuarının başarılı olması, kitap ve kültür adına İstanbul için bir kazanım olarak görülür.  TÜYAP ile rekabete girmesi de her iki fuarımızın kalite yolculuğunu hızlandırması anlamına gelir. Kazanan İstanbul olur. Anadolu yakasında ise üçüncü bir kitap fuarı beklentimiz olur. Teşekkürler CNR Holding ve özellikle teşekkürler Basın Yayın Birliği, şehre kültürel kazanımlar adına.