BİZİ TAKİP EDİN
22 AĞUSTOS 2015 / 11:50

33.Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı

TÜRKİYE OKUYAN BİR ÜLKE

Törende ilk konuşan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Türkiye'nin hâlâ düşünülenin aksine okuyan bir topluma dönüştüğünü vurgulayarak son yıllarda yayıncılığımızda yaşanan gelişmeleri rakamlarıyla ortaya koydu. "Türkiye geçtiğimiz yıl beş yüz milyonun üzerinde kitap yayımladı ve iki buçuk milyar ciro ile de dünyada on üçüncü sıraya yükseldi. Bu rakamlar da gösteriyor ki artık Türkiye kitap okunan bir ülkedir." diyen Üstün, fuara katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara tek tek teşekkür etti ve güzel bir fuar mevsimi ve Ramazan olmasını diledi. 

BEYAZIT KÜLTÜR MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR

İBB Başkanvekili Ahmet Selamet, çeyrek asrı deviren fuara her geçen gün ilginin arttığını vurgulayarak, 150'den fazla yayınevinin kitaplarının sergileneceğini ve kitapseverlerin uygun fiyatlardaki kitap satışlarından mutlu olacağını dile getirdi. "Ramazan güzelliklerin yaşandığı bir ay. Bu ruhla âdeta her yıl yenileniyoruz. Yanı sıra daha çok okumak ve öğrenmek önem kazanıyor. Türkiye Diyanet Vakfı'nın 1983 yılından bu yana kesintisiz olarak bu geleneği sürdürmesi takdir edilesidir." diyen Selamet, kitabı tarihî mekânlarda okuyucusuna sunmanın son derece önemli olduğunu ve fuarın yeni yayınları izlemek açısından da kayda değer bir hizmet sunduğunu ifade etti. Beyazıt'ın Ramazan boyunca âdeta bir kültür merkezine dönüştüğünü söyleyen Başkanvekili Ahmet Selamet, fuarın bereketli, Ramazan'ın ise birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diledi.

ÖZGÜRLÜK GELİŞMENİN ANAHTARI

Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Ramazan'ın İslam dünyasına ve bütün dünya mazlumlarına hayırlar getirmesini dileyerek sözlerine başlarken Ramazan, kitap ve caminin medeniyetimizin ayrılmaz üç unsuru olduğunu ve fuarın bu önemi yansıttığını kaydetti. Dinimizin kitabî bir din olduğunu vurgulayan Uçma, kitapla ilgili ne yapılırsa yapılsın bizim dinimizden zerreler taşıdığını ifade ederek, "Daha on yıl öncesinde kitapla ilgili rakamlarımız son derece düşük seviyelerdeydi. Özgürlük alanlarının genişletilmesiyle yayıncılığımız da gelişti. Çünkü özgürlüğü daraltırsanız hayatın bütün alanları daralır. Kazanılmış özgürlüklere çok değer vermek lazım. Aksi takdirde medeniyet bileşkesinde ağırlık teşkil etme imkânımız ortadan kalkar." dedi. Kültür yönetiminin önemine vurgu yapan Milletvekili İsmet Uçma, fuarı verimli, bereketli ve medeniyetimize katkı sağlayan bir etkinlik olarak gördüğünü belirtti.

FUAR ULUSLARARASI OLMALI

Son konuşmacı olarak kürsüdeki yerini alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, İstanbul'un, ilmin, sanatın, edebiyatın ve kültürün harmanlandığı eşsiz bir kültür şehri olduğunu kaydetti. İstanbul'a yapılan yatırımların da son on yılda büyük artış gösterdiğini anlatan Özafşar, İstanbul'un dünyanın başkenti olabilecek niteliklere tek tek kavuşmaya başladığını dile getirdi. Fuarın tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Türkiye Kitap ve Kültür Fuarlarının okuyucu ile yazarları ve yayınevlerini buluşturduğunu belirterek, İslam dininde ilim öğrenme ve kitap okumanın önemini vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın büyük şehirlerinde olduğunu gibi ülkemizde de büyük bir dünya kütüphanesinin meydana getirilmesini talep ediyoruz. Buna mukabil her yıl Ramazan'da yapılan bu fuarımızı da uluslararası kitap ve kültür fuarına dönüştürdüğümüzde geleceğe daha umutlu bakabiliriz. Türkiye'nin parmakla gösterilen bir ülke olabilmesi için bilim ve ilim alanlarında üst sıralara yükselmemiz büyük önem teşkil ediyor. Fuarın herkese hayırlı olmasını diliyorum."

Özafşar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ahmet Selamet, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve protokoldeki heyet ile birlikte kurdele keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi. 

Törenin ardından açılışta hazır bulunan başta Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar olmak üzere,  Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Hollanda Rotterdam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Sabri Dereli, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, TDV Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi Müdürü Ömer Kara, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Başkanı Şerif Aydemir fuarı gezdi.