BİZİ TAKİP EDİN
Basin 01 OCAK 2017 / 00:00

31. KİTAP VE KÜLTÜR FUARI BEYAZIT MEYDANI'NDA AÇILDI

Diyanet Diyanet Vakfı tarafından her yıl düzenlenen ve 'Ramazan Fuarı' olarak bilinen geleneksel "Kitap ve Kültür Fuarı"nın 31.'si bu yıl Beyazıt Meydanı'nda açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen fuar ramazan ayı boyunda Kadir Gecesi’ne kadar 11.00 - 24.00 saatleri arasında kitapseverlere hizmet verecek. Çoğunluğunu Basın Yayın Birliği ve Basım Yayın Meslek Birliği üyelerinden oluşan 160 yayınevinin edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında binlerce kitapla katıldığı fuarda Kültür Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı,  Türkiye Diyanet Vakfı,  İBB Kültür A.Ş., IRCICA, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı ve İSAM yayınlarının ürünleri de sergilenecek. Fuara çok sayıda yazar da katılıp imza günü düzenleyecek ve okuyucular sürpriz indirimlerle karşılaşacak.

Fuarın Beyazıt Meydanı'nda kurulan platfomda gerçekleşen açılış törenine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yanı sıra, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Dereli, Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Hüseyin Doğru, Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda yayıncı ve basın mensubu katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, törende yaptığı konuşmada Türkiye’deki kitap okuma oranlarının kültürümüze ve tarihimize yakışmadığını belirterek herkesi kitap okumaya davet etti. Son yıllarda bilgi üreten ve eli kalem tutan kişilerin çoğalmasına karşılık nitelikli bilgide azalma yaşandığına işaret eden Başkan Görmez, Türkiye’nin ve İslâm dünyasının okuma, kaliteli bilgi üretme ve bunları evrenselleştirme konusunda eksiklikleri bulunduğunu vurguladı. Prof. Görmez şöyle konuştu: “Bizim gerek millet gerek Müslümanlar olarak yeryüzünde bilgi üretme gücümüz, kitap basma, yayınlama ve kitap okuma oranımız, ne milletimize ne tarihimize yakışıyor. Bugün bütün dünyada üretilen kitapların yüzde 73’ünün sadece 15 batı ülkesinde olması, bütün Müslümanları düşündürmeli. 'Oku!'emriyle başlayan bir kitabın mensuplarına bu okuma oranı yakışmıyor. Ürettiğimiz bilgiyi evrenselleştiremiyoruz. Bilgi bizde kalıyor, kitap bizde kalıyor. İslâm dünyasında yayınlanan nice kitaplar dilimize çevriliyor ama bizim kitaplarımız başka dillere çevrilmiyor. Yahut başka dünyalar, bizim bilgimize ve bilgi kaynaklarımıza müracaat ederek onları kendi dünyalarına tercüme etmek durumunda kalmıyorlar. Bu da bizim bir eksiğimiz.”

Daha önce dar bir alanda düzenlenen kitap fuarının Beyazıt Meydanı'na alınmasından dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu yıl 31.si düzenlenen kitap fuarının ortak bir çalışma yapılarak uluslararası fuara dönüştürülmesi gerektiğini de söyledi. Görmez bugüne kadar bu konuda çok sayıda tenkit aldıklarını, kendilerine gelen başvuruları ve e-postaları değerlendirdiklerini ve ramazan sonrasında uluslararası fuar için çalışma sürecine gireceklerini söyledi. E-Kitabın önemine de dikkat çeken Görmez şöyle konuştu: “Çağımızda dijital ortamda elektronik kitap dönemi başladı. Bu yüzden elektronik kitaptan sarfı nazar etmemiz mümkün değil ancak dokunduğumuz ve kâğıt kokusunu hissettiğimiz kitap dönemini de asla bitirmememiz lazım. Bunun için çok önemli çalışmalar yaparak en azından ürettiğimiz bu kitapların elektronik kitaba dönüşmesinin de yollarını açmamız lazım.“

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yayınevlerinin desteklenmesi gerektiğine de işaret etti. “Yayınevlerinin desteklenmesi gerekiyor. Böyle bir ortamda yayınevlerinin kitapta ve sözün gücünde ısrar etmeye çalışması ve bize kitap üretmeye devam etmeleri, her türlü takdirin fevkinde bir iştir. Herkesin yayınevlerine destek olması ve sahip çıkması gerekir. Onun için ben herkesi kitap okumaya ve dostlarına kitap hediye etmeye davet ediyorum” şeklinde konuşan Görmez daha sonra fuarın temsili açılış kurdelesini çocuklarla birlikte kesti ve açılışı gerçekleştirdi.